Srbija gubi milione € u Strazburu

U poslednje dve i po godine Srbija je "ostala kraća" za oko četiri miliona evra na ime izgubljenih procesa u evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 21.07.2013.

21:35

Default images

Dug bi bio mnogo veći kada bi se sabrali svi minusi: od 61 presude (2006. 1 presuda, 2007. 14 presuda, 2008. 9 presuda, 2009. 16 presuda, 2010. 9 presuda, 2011. 12 presuda), koliko je ukupno doneto protiv Srbije, kršenje ljudskih prava potvrđeno je u čak 54.

Srbija je proglašavana odgovornom na mnogim poljima - zbog maratonskih sudskih procesa, zato što su zatvorske vlasti čitale pisma osuđenika, zato što građanima nije bio omogućen nepristrastan sud, kada su sudovi povređivali pretpostavku nevinosti okrivljenih...

"Srbija je na petom mestu po broju predstavki koje su podnete sudu u Strazburu. Trenutno ima oko 1.650 predstavki koje je podnelo oko 8.000 građana zbog stare devizne štednje, kosovskih penzija, nestalih beba", kaže zastupnik Srbije Slavoljub Carić.

Prema rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, stvaranje jakih institucija i ostvarivanje ljudskih prava ne sme da zavisi od političke volje.

"Moćne sudove stvaraju moćne sudije, oni koji su nezavisni, stručni i slobodni u svom odlučivanju. Poštuju se odluke suda u Strazburu, možda ne u onom roku koji su građani očekivali, ali razlog za to je pre svega ekonomska situacija. Nema slučajeva da moraju da se pokreću postupci za zaštitu ljudskih prava zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda i Evrpskog suda za ljudska prava u Strazburu", kaže Milojević.

Prvi sudija Ustavnog suda Dragiša Slijepčević kaže da bi državne institucije, a pre svega Vrhovni kasacioni i Ustavni sud trebalo da budu u koordinaciji, kako bi se sprečilo ovoliko kršenje ljudskih prava.

"Postoji sistemski problem u samim zakonima. Recimo, Zakon o stečaju koji propisuje da će se stečaj sprovesti tako da niko ne zna da je on i pokrenut. Zamislite do kojih razmera zakonodavac ne uvažava osnovna prava koja se odnose na pravično suđenje i pristup sudu za sve one koji su bili vlasnici tih preduzeća", objašnjava predsednik US

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: