Vlada Crne Gore podržava Gej prajd

Crnogorski ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović kaže da će Vlada Crne Gore podržati održavanje prve Parade ponosa u Podgorici 27. oktobra.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

17:47

Default images

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Numanović je danas razgovarao s predstavnicima nevladine organizacije “Kvir Montenegro”, koja je ranije za 27. oktobar najavila održavanje prve Parade ponosa u Podgorici.

On je istakao da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posvećeno unapređenju položajaseksualnih manjina.

Na poziv predstavnika “Kvir Montenegro” da direktno učestvuje u samoj povorci, ministar Numanović je istakao da je primarni cilj Parade ponosa puna afirmaciju prava seksualnih manjina u Crnoj Gori i Vlada Crne Gore pružiće punu podršku toj manifestaciji.

Predstavnici organizacije “Kvir Montenegro” istakli su da je podrška državnih organa i javnih funkcionera održavanju Parade ponosa veoma važna i doprinosi tome da crnogorska javnost pokaže što veći stepen demokratičnosti i razumevanja za ovu manifestaciju.

Najava održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori za kraj oktobra izazvala je, suprotno očekivanjima, najveća sporenje i svađe upravo među članovima organizacija seksualnih manjina.

Osporavanje održavanja Parade ponosa došlo je od LGBT Foruma progres - prve nevladine organizacije koja se bavi pravima homoseksualaca u Crnoj Gori.

LGBT Forum progres je ocenio da je istup organizacije “Kvir Montenegro” nekorektan i nekolegijalan, dodajući da u Crnoj Gori još nema uslova za održavanje Parade ponosa.

Policija će zaštititi Paradu ponosa

Crnogorska policija pružiće, u skladu sa zakonom, zaštitu učesnicima prve Parade ponosa u Podgorici, čije održavanje je najavljeno za jesen ove godine, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Kako je saopšteno, generalni direktor Direktorata za bezbednosno-zaštitne poslove i nadzor u MUP-u Crne Gore Miloš Vukčević razgovarao je danas sa predstavnicima “Kvir Montenegro“.

Predstavnik “Kvir Montenegro“ Danijel Kalezić upoznao je predstavnike MUP-a sa namerom ove organizacije da organizuje Paradu ponosa u Podgorici i zatražio policijsku zaštitu.

Vukčević je, kako je saopšteno, kazao da će MUP i Uprava policije preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, u skladu sa zakonom, kako bi se osigurala bezbednost učesnika Parade ponosa i poštovanje ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: