"Ne pregovara se o pici i rakiji"

Predstavnici LDP-a, DS-a i SVM-a poručili su da je potrebno što pre imenovati šefa tima koji će pregovarati o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

14:45

Default images

Poslanik LDP-a Bojan Đurić izjavio je da šef pregovaračkog tima mora da bude stručnjak, delom političar, koji “nije otkrio” Evropsku uniju 2008. ili 2009. godine.

“Kada je reč o profilu šefa tima, ne mislim da bi to trebalo da bude neko ko je potpuno van politike, ali ne mislim ni da bi trebalo da bude visoko pozicionirana politička ličnost”, rekao je Đurić.

On je novinarima u skupštini rekao da takvih ljudi u Srbiji ima dovoljno i da ih treba tražiti u onim krugovima koji su se u poslednjih 20 godina bavili tom temom.

Đurić, međutim, ne očekuje da će vladajuća koalicija krenuti tim putem, već da će izabrati pregovarača onako kako biraju ministre – “direktnom partijskom pogodbom ili natezanjem konopca, koje već neko vreme traje u javnosti, što se vidi iz izjava lidera vladajuće koalicije”.

Prema Đurićevim rečima, među imenima koja se pominju kao kandidati za šefa pregovaračkog tima postoje oni koji su veći deo svoje profesionalne karijere posvetili toj oblasti, ali i potpuni anonimusi i bilo bi loše da vladajuća koalicija ili najveća stranka odluči da ga biraju po partijskom ključu.

"To mora da bude ličnost koja ima svoje ja, razume evropske procese i nije fascinirana birokratama EU kojima su, nažalost, još uvek fascinirani neki visoki politički funkcioneri. Za mene je strašna izjava premijera, koji kaže da smo konačno u potpunosti potpali pod resor Štefana Filea”, naglasio je Đurić.

On je dodao da bi ambicija Srbije morala biti mnogo veća i mnogo iznad toga da pripada jednom resoru u Evropskoj komisiji gde će se šef resora promeniti za neko vreme, jer će proces integracija trajati pet, šest ili sedam godina i zato suština tog procesa mora da bude mnogo čvršća.

Đurić je rekao i da mu je žao što predsednik parlamenta Nebojša Stefanović nije obavezao vladu da i parlament učestvuje u procesu izbora pregovarača, da opozicione partije u tome učestvuju onako kako su to učinile u svim drugim zemljama koje su uspešno prošle putem integracije u EU.

Đurić se još jednom osvrnuo na profil pregovarača.

“Pregovarač ne sme da bude neko ko evropske pregovore shvata isključivo kao pregovore o pici, rakiji ili pečenju”, zaključio je on.

"Pregovarač da uživa poverenje opozicije"

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za evrointegracije i poslanica DS-a Nataša Vučković takođe smatra da je potrebno što pre imenovati šefa pregovaračkog tima, ali i da treba voditi računa da to bude osoba koja poznaje proces pregovaranja i odlučivanja u EU, ali i osoba koja će uživati poverenje opozicije.

Vučkovićeva je novinarima u parlamentu rekla da bi bilo bolje da je Srbija već imala šefa pregovaračkog tima tokom posete komesara za proširenje Štefana Filea.

Prema njenim rečima, pregovarač pored poznavanja procesa odlučivanja u EU treba da poseduje pregovaračke i diplomatske kapacitete, ali i ugled u javnosti.

"Za opoziciju i parlament važno je da to bude osoba koja će uživati poverenje opozicije, jer će pregovori trajati duže od mandata samo jedne vlade", objasnila je Vučkovićeva.

Ona je navela da je, kada je reč o parlamentu i njegovoj ulozi u pregovorima sa EU, potrebno uspostaviti institucionalni mehanizam kojim će biti utvrđen način na koji će parlament učestvovati u tom procesu i kakav će biti njegov zadatak.

Institucionalni kapacitet parlamenta za pregovore sa EU mora, kako je upozorila, biti izgrađen za najviše dva meseca.

Ona je naglasila da je neophodno da parlament uspostavi i jasan sistem kontrole pregovaračkog procesa, da efikasnije prati proces usaglasavanja sa evropskim pravnim tekovinama kao i da unapredi saradnju sa evropskim parlamentarcima.

Varga: File i EK će imati razumevanja

Član Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga smatra da je važno da oko pitanja glavnog pregovarača ne bude vidljivog spora između vladajuće koalicije i opozicije i da bi, iako je njegovo imenovanje odgovornost Vlade, bilo dobro da on bude prihvatljiv i za opoziciju.

Varga je novinarima u parlamentu rekao da pregovarač ne bi trebalo da bude politička ličnost koja se vezuje samo za neku političku stranku već može da bude iz oblasti nevladinih orgzanizacija, evropskih integracija, diplomatije....

On smatra i da je mala "neelegantnost" to što Srbija nije imenovala glavnog pregovarača u vreme posete Evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, ali da to kašnjenje nije od suštinskog značaja.

"S obzirom na proces rekonstrukcije mislim da će i File i Evropska komisija imati razumevanja budući da nekoliko dana nije presudno", rekao je Varga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: