Zašto se povećava broj članova SNS?

Prelasci iz jedne u drugu političku partiju nisu novina, i već dugo postoji praksa da se građani u velikom broju učlanjuju u stranke koje su na vlasti.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

16:19

Default images

Motivi su različiti, a najčešći su, kako zaključuju analitičari - materijalna korist i dobijanje posla. Ta praksa aktuelna je i danas.

U SNS-u odbacuju mogućnost da je korist jedini motiv i tvrde da u njihovu stranku ljudi ulaze zbog ideja.

Prema nekim evidencijama, partijsku knjižicu u Srbiji ima više od milion građana. U SNS se poslednjih meseci učlanilo više od 20.000 ljudi, a u toj partiji korist odbacuju kao glavni motiv ulaska u SNS. Motiv je ideja i želja za promenama, kažu naprednjaci.

Posao i materijalna korist uvek mogu da budu motiv, ali i popularnost stranke, kaže za B92 Dejan Vuk Stanković.

Stanković podseća da preletači nisu novina, da ih je bilo i prethodnih godina.

Ipak, ima retkih slučajeva da se prelazi i u opoziciju. U Kragujevcu se Sanja Biorac iz vladajuće Koalicije za Šumadiju priključila Demokratskoj stranci.

Zaposlenje, napredovanje u karijeri, a često i zaštita od odgovornosti pred pravosudnim organima, do sada su više puta dokazani kao motiv za ulazak u partiju ili za preletanje iz jedne u drugu. Do sada taj trend niko nije sprečio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: