Njuz.net "izvor" u udžbeniku?!

U jednom udžbeniku za Ekonomski fakultet u Kragujevcu satirični portal Njuz.net naveden je kao relevantan izvor. Autor je odbio da za B92 bilo šta komentariše.

Izvor: B92

Sreda, 10.07.2013.

15:24

Default images

Njuz.net je već prepoznatljiv satirični portal koji u formi vesti obrađuje događaje i ljude. Do sada se u nekoliko navrata dešavalo da relevantni mediji "nasednu" na tekstove Njuz neta. Svakako da je najpoznatiji slučaj Srbina koji je u Egiptu ubio ajkulu koja je napadala turiste tako što je pijan skočio na nju.

Međutim, sada se to desilo jednoj akademskoj instituciji.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija 302. strane iz udžbenika Direktni marketng Ekonomskog fakulteta u Kragujevu, autora docenta dr Milana Kocića.

U udžbeniku za predmet Direktni marketing, koji drži docent Kocić, u poglavlju "Uticaj društvenih mreža na produktivnost zaposlenih" (sudeći po fotografijama, studentima je naglašeno da je to 75. ispitno pitanje) citiran je deo teksta "Kompanija Fejsbuk zabranila svojim zaposlenima korišćenje Fejsbuka na poslu", a Njuz net je u fusnoti naveden kao relevantan izvor.

U udžbeniku doslovno piše: "Pored mnogih primera, možda je sve najviše zaprepastila odluka vlasnika kompanije Facebook da, krajem 2011. godine, zabrani posećivanje ove društvene mreže u toku radnog vremena."

Naravno, u pitanju je izmišljena vest "njuzovaca".

Docent Milan Kocić potvrdio je za B92 da je on autor udžbenika "Direktni marketing“ ali nije želeo da bilo šta komentariše niti da odgovori na pitanje kako se desilo da u svojoj knjizi, kao relevantan naučni izvor, koristi jedan satirični portal.

"Meni je ovaj slučaj čudan pre svega jer nisam znao da se u udžbenicima kao izvori uopšte koriste mediji. Nadam se da će to prestati da bude praksa posle ovoga. Profesori bi, ako već koriste vesti iz medija kao izvore, morali da pažljivo proveravaju odakle šta citiraju. Najbolje bi bilo da uopšte ne uzimaju medije kao izvor, već druge stručne radove, naučne članke i udžbenike. Jer oni su profesori", kaže za B92 Viktor Marković, jedan od članova redakcije portala Njuz net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

250 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: