BiH: Hapšenje zbog ratnih zločina

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da je lišen slobode Josip Tolić, osumnjičen da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.07.2013.

13:57

Default images

Tolić je pod istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičen je da je, "kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u više zarobljeničkih logora na području Odžaka i Bosankog Broda od maja do oktobra 1992. godine", objavila je Fena.

Kako je navedeno, on je osumnjičen da je, u svojstvu komandira straže, u više navrata u nekoliko logora i objekata za zarobljavanje učestvovao u zlostavljanju više desetina žrtava srpske nacionalnosti.

Istaknuto je i da su, prema prikupljenim dokazima, "žrtve silovane, zlostavljane i mučene na izuzetno ponižavajuće načine, u čemu je osumnjičeni učestvovao, a od posledica mučenja i zlostavljanja odredjeni broj zarobljenika smrtno je stradao".

Tolić je predat tužiocu koji će ga ispitati u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će biti upućen predlog za odredjivanje mere pritvora, saopšeno je iz Tužilaštva BiH.

Tolića su lišili slobode, po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH.

Kako je ranije objavila Fena pripadnici granične policije Brod su juče u 11 sati uhapsili državljanina BiH, T. J. (46), nakon što je graničnom kontrolom ustanovljeno da je za njim raspisana poternica zbog dela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Uhapšeni je kontrolisan u autobusu koji je saobraćao na relaciji Cirih- Srebrenica na ulazu u BiH na Medjunarodnom graničnom prelazu Brod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: