Oružari traže razgovor sa Vučićem

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" održali su protest zbog odluke Ministarstva odbrane da se razreše predstavnici radnika u organima tog preduzeća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2013.

12:49

Default images

Oružari su zatražili hitan razgovor s ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem kao i odlaganje održavanja sednice Skupštine preduzeća zakazane za 3. jul, a na kojoj treba da budu razrešeni predstavnici radnika u Nadzornom odboru fabrike.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava oružje" Dragan Ilić je rekao da se odgovor od nadležnih očekuje danas do 19 časova.

"Nećemo da nam oni određuju ko će da nas predstavlja, sve dok postoji društveni kapital koji čini oko 25 odsto u našem i drugim preduzećima odbrambene industrije", rekao je Ilić.

On je ocenio da je članstvo u Nadzornom odboru važno jer su predstavnici radnika do sada mogli da utiču na odluke od značaja za rad preduzeća.

Oružari očekuju, kako su rekli, "rešenje u obostranom interesu", a ako ga ne bude, nastaviće proteste.

"Politika je ušla u sve sfere života, mislim da je to urađeno samo da bi se postavili neki partijski kadrovi. Ovo što se radi nije ni po zakonu, ni po Statutu fabrike", rekao je Ilić novinarima nakon polučasovnog protesta na trgu Kod krsta u Kragujevcu.

U nadzornom odboru fabrike oružja do sada su radnici imali dvojicu predstavnika, predsednika Samostalnog sindikata Dragana Ilića i radnika Univerzal banke Milovana Puzovića.

Preduzeće "Zastava oružje" je registrovano kao Akcionarsko društvo u kome oko 36 odsto kapitala ima Vlada Srbije, Fond za razvoj oko 37 odsto, Jugobanka Beograd oko 1,3 odsto, Grad Kragujevac 0,57 odsto i društveni kapital čini 24,61 odsto.

Današnji protest oružara podržali su predstavnici sindikata fabrike "Prvi partizan" iz Užica, fabrika "Zastava kamioni" i "Metal sistemi" iz Kragujevca, kao i Gradsko veće Saveza samostalnih sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: