Rusef: Glas ulice se mora čuti

Predsednica Brazila obećava da će poboljšati javne usluge u toj zemlji, ali da se nasilje na demonstracijama neće tolerisati.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.06.2013.

10:17

Default images

Predsednica Brazila Dilma Rusef obratila se prvi put naciji od početka masovnih, nasilnih protesta koji traju već nedelju dana, poručujući da su mirni protesti deo snažne demokratije, ali da se nasilje neće tolerisati.

Rusefova je u govoru koji je emitovan u udarnom terminu na državnoj televiziji obećala da će poboljšati javne usluge i održati dijalog sa liderima protesta, javio je AP.

"Sastaću se sa liderima mirnih protesta, želim institucije koje su transparentnije, otpornije na prekršaje", kazala je Rusef u vezi sa brojnim kritikama zbog korupcije u politici, koje su sada u središtu protesta.

Iako nije iznela više detalja, Rusefova je rekla da će njena vlada napraviti nacionalni plan za javni transport u gradovima i ponovila je da podržava plan da se novac od nafte uloži u obrazovanje, kao i obećanje koje je ranije dala da će dovesti strane doktore za oblasti u kojima oni nedostaju.

Međutim, zasad nije jasno ko bi mogao da predstavlja izdvojene grupe demonstranata, koji su najpre protestovali zbog povećanje cene prevoza, a zatim zbog loših javnih usluga uopšte, raširene korupcije i velikih troškova organizovanja Svetskog prvenstva u fudbalu.

Predsednica Brazila, koja se nekada borila na strani marksističkih pobunjenika protiv vojnog režima u ovoj zemlji od 1964. do 1985. godine i u zatvoru provela tri godine, podsetila je na žrtve koje su podnete kako bi se nacija oslobodila od diktature.

"Moja generacija se mnogo borila da bi mogao da se čuje glas ulice. Mnogi su progonjeni, mučeni i mnogi su umrli zbog toga. Glas ulice se mora čuti i poštovati i ne sme se mešati sa bukom i ohološću pojedinaca koji stvaraju nevolje", poručila je Rusef.

Protesti u Brazilu su se nastavili i juče, a demonstranti su za danas pozvali da se organizuju nova okupljanja u 10 gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: