DS traži ostavku Obradovića

DS i Nova stranka traže ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića zbog današnjeg odlaganja planiranog polaganja testa iz matematike u okviru male mature.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2013.

13:41

Default images

Polaganje tog testa je odloženo za sutra jer je upisna komisija došla do fotokopije rešenja jedne od kombinacija zadataka.

"DS zahteva ostavku Žarka Obradovića. Ukoliko je sam ne podnese i ukoliko ne oseća odgovornost za ovo, DS zahteva od Vlade Srbije da ga smeni", rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare.

Ona je ocenila da je to "nezapamćen skandal" kojim je poručeno da se vredan rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe. "Zbog čega bismo očekivali drugačiji odnos države, kada imamo predsednika (Srbije Tomislava Nikolića) koji ima fakultetsku diplomu za koju nije utvrđeno kako ju je stekao?", rekla je Aleksandra Jerkov.

Ona je navela da su se testovi matematike za današnji ispit prodavali na ulici, što je "težak kriminal" i zatražila da se utvrde i sve okolnosti jučerašnjeg polaganja testa iz srpskog jezika u okviru male mature.

"Predlažemo da se ubuduće testovi štampaju kao glasački listići i da ceo proces bude transparentan", dodala je portparolka.

Funkcioner DS Miodrag Stojković je ocenio da je bruka i za Ministarstvo, ali i za celu zemlju to što su "procureli" testovi iz matematike koji su, kako je naveo, prodavani za od 2.000 do 9.000 dinara.

"To je degradacija našeg obrazovanja. Više od 70.000 dece i oko 1.200 odraslih u okviru programa 'Druga šansa' spremalo se danas za polaganje male mature. Zbog ovakvih stvari padaju vlade", dodao je on.

Nova stranka: Smena ministra i policijska ostavka

www.sxc.hu
Nova stranka zatražila je danas od vlade da smeni ministra prosvete a od policije da utvrdi ko je odgovoran što se pojavila fotokopija jedne od kombinacije testa iz matematike koji su maturanti danas trebalo da polažu.

Ta stranka u saopštenju "zahteva smenu svih odgovornih, kao i razrešenje dužnosti ministra prosvete, jer ovo nije prvi skandal koji se prethodnih godina dešava u Ministarstvu prosvete".

"Velika je sramota i za državu i za Ministarstvo prosvete da policija mora da dežura ispred 'Službenog glasnika' gde se štampaju novi testovi iz matematike i da nadzire čitav proces distribucije testova", dodaje se u saopštenju te stranke, čiji je lider Zoran Živković.

Mala matura se polaže već tri godine, a do sada nijednom nije odložena. Ipak, i prošle godine su postojale informacije u javnosti da su se testovi prodavali po školama za 1.000 dinara, kao i da su kačeni na Fejsbuk.

Dva dana nakon polaganja testova, nekoliko roditelja je tvrdilo da su se ispred škola prodavali testovi iz matematike, uprkos strogom čuvanju, i to za 1000 dinara.

Prijave o preprodaji testova su se odnosile na beogradske osnovne škole "Braća Baruh" i "Rade Drainac", a stigle su od direktora jedne škole, roditelja i jedne novinarke. Tužilaštvo je tada najavilo da će policija proveriti tvrdnje i da će biti utvrđeno da li je došlo do propusta prilikom polaganja testova, ali rezultati istrage nikada nisu bili objavljeni. U tužilaštvu je rečeno da je pretkrivični postupak pokrenut, a najavljeno je i pokretanje krivičnog postupka.

Tada je ministarstvo odlučila da se test iz matematike ne ponavlja.

Opozicija tražila prekid sednice parlamenta

Popodnevni rad u parlamentu poslanici su, umesto rasprave o amandmanima na paket zakona iz oblasti obrazovanja, započeli “reklamiranjem" povrede Poslovnika o radu i zahtevima opozicije da se sednica odloži za sutra budući da se ceo dan čekalo da započne debata o tim zakonima.

Takođe, poslanici DS su ponovo tražili ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića zbog "provaljenog" testa iz matematike, navodeći da se u tim okolnostima ne može razgovarati o setu zakona iz oblasti obrazovanja.

Poslanik DS Janko Veselinović rekao je da su roditelji uznemireni činjenicom da ispit iz matematike nije održan i da su se testovi našli na ulicama, zbog čega je zatražio od predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića da prekine sednicu i da vlada zakaže hitnu sednicu, kao i da se ispita kako je došlo do zloupotrebe testova.

“Tražimo da se nakon toga dostavi izveštaj parlamentu, a sve osim toga biće gubljenje vremena - ne možemo da raspravljamo o ovim zakonima kada su ugrožena osnovna načela”, rekao je Veselinović.

Predsednik parlamenta je odgovorio da je uveren da će nadležni organi, što skupština nije u ovom slučaju, ispitati sve okolnosti i utvrditi da li postoji krivična odgovornost i ko je za to odgvooran.

Stefanović je međutim, rekao da nema razloga da se zbog toga prekine sednica parlamenta i da bi svako odlaganje bilo neodgovorno prema građanima, koji očekuju usvajanje tih zakona.

“I mi se zalažemo da dođe do istine i da se utvrdi ko je to uradio i zašto se to desilo, policija i tužilaštvo treba da rade svoj posao i mi kao poslanici da budemo obavešteni, ali skupština takođe treba da radi svoj posao", naglasio je Stefanović.

Ministar Obradović rekao je da ni on ni bilo ko u njegovom ministarstvu ne beži od odgovornosti, ali da je sada prioritet da se utvrdi kako je bilo moguće da se dogodi falsifikovanje testa iz matematike.

Obradović je rekao da je Republička ispitna komisija, koja je zadužena za održavanje ispita iz srpskog i matematike, donela odluku o odlaganju testiranja i upitao poslanike zar ne misle da je odluka Komisije bila logično reagovanje na činjenično stanje.

“Komisija je došla u posed dokumenta koji pokazuje da su sva tri testa falsifikovana. Oni su procenili i doneli odluku da se pomeri polaganje matematike, za srpski, odnosno maternji jezik, do sada nije bilo nijednog valjanog dokaza”, objasnio je Obradović.

Obradović je dodao da "testovi već sada putuju prema školskim upravama i određenim destinacijama", a da se mora utvrditi da li sem novca postoji i neki drugi motiv za falsifikovanje testa.

Međutim, demokrate su nastavile sa reklamiranjem povrede Poslovnika o radu, a Srđan Milivojević je pozvao predsednika Skupštine Srbije da stane u odbranu "demokratije i svih svetih principa" i da i on potpiše zahtev da se izglasa nepoverenje ministru prosvete.

Stefanović je objasnio da 60 poslanika može tražiti nepoverenje vladi ili nekom njenom članu i zamolio poslanike da ne koriste Poslovnik da repliciraju i komentarišu današnje događaje.

Demokrate su nastavile sa negodovanjem i naglasile da se ceo dan čekalo mišljenje vlade o predloženim amandmanima i da zbog toga ni resorni skupštinski odbor nije mogao da razmatra amandmane.

Stefanović je ponovio da je njegova ideja da se nastavi sa radom i da je bolje da poslanici počnu pretres, a ne da idu kući navodeći da nikog fižicki ne može da spreči da ostane u sali, ali da poslanici upravo za to i primaju platu.

Uz opasku da je umorna od nerada, poslanica DSS Milica Vojić Marković je rekla da su parlamentarci obavešteni da će se zbog hitnosti donošenja zakona raditi i posle 18 sati i upitala o kakvoj hitnosti se radi ako je debata umesto u 10 započeta u 17 sati, a da vlada pri tome nije dostavila mišljenje.

U polemiku se uključila i poslanica LDP Judita Popović, koja je kritikovala Stefanovića da svojim odgovorima vređa dostojanstvo parlamenta i poslanika, "jer prećutkuje banalnu činjenicu da su poslanici pre sedam dana podneli amandane, a vlada nije dostavila svoje mišljenje"“.

"Danas je trebalo sa radom da počnemo u 10 sati, a počeli smo u 17 časova da razgovaramo - postoji ravnopravnost između izvršne i zakonodavne vlasti, a svakim odgovorom vi dozvoljavate da se parlament unižava“", rekla je Popović.

Predsednik parlamenta je odgovorio da nije tačno da skupština nije počela u 10 sati sa radom, jer su poslanici razmatrali još jednu tačku dnevnog reda.

"Ne znam zašto postoji potreba da se ukazuje na povredu Poslovnika kada su pred nama amandmani i mišljenje vlade i možemo da radimo“, rekao je Stefanović.

Na to je Milivojević iz DS rekao Stefanoviću da nije portparol vlade i da "ne brani neodbranjivo".

"Mi zahtevamo da branite dostojanstvo parlamenta, a ne da budete portparol vlade“, rekao je Milivojević, a predsednik Skupštine Srbije je ponovio da je uveren da će se utvrdi pojedinačna odgovrnost i apelovao na vladu da odgovori kako je bilo moguće da dođe do zloupotrebe sa testovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: