Nema matematike, test "provaljen"

Učenici osmih razreda ne polažu test iz matematike danas već sutra, jer su rešenja na prevaru otkrivena. Komisija došla u posed fotokopije jedne od kombinacija.

Izvor: RTS, Tanjug

Utorak, 18.06.2013.

00:10

Default images

Materijal je prosleđen MUP-u i test će se održati sutra u 12 sati i trajaće 120 minuta. Neće se izvlačiti kombinacija jer će biti upotrebljen rezervni test.

Kako navode "Novosti", rešenja kombinacija zadataka za test prodavana su juče po školama po ceni od 2.000 dinara, a list piše da se "šuška" i o tome da je ranije procurio i test iz srpskog jezika.

Predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić rekao je da je odluka o odlaganju doneta jer je to telo došlo u posed fotokopije jednog testa.

On se izvinio roditeljima i deci zbog odlaganja testiranja, ali je istakao da je to bila jedina prava i moguća odluka, budući da bi u suprotnom bila narušena regularnost testa i bodovanja.

"Mi smo juče po podne dobili informacije da postoji mogućnost, a sinoć smo došli i do dokaza, pa smo jutros doneli odluku da se polaže sutra", rekao je Kostić, dodajući da su dokazi prosleđeni MUP-u i da se nada da će počinioci biti brzo pronađeni i propisno kažnjeni.

On je dodao i da za jučerašnje polaganje maturskog ispita iz srpskog jezika nije bilo dokaza o neregularnosti, sem što su postojale priče, a ta Komisija je dobila nekoliko mejlova koji su prosleđeni Ministarstvu prosvete.

Budući srednjoškolci juče su polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, a rešenja zadataka se mogu pogledati na sajtu ministarstva prosvete.

Ove godine je na testiranju 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 odsto delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zadatke iz zbirke.

Učenici ne mogu da padnu na maloj maturi, ali treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

"Informacije o mogućim zloupotrebama stigle u ponedeljak"

Ministarstvo prosvete je odluku da odloži test iz matematike za sutra obrazložilo u saopštenju koje prenosimo u celosti:

"U toku jučerašnjeg dana, u popodnevnim i večernjim satima, na adresu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od strane nastavnika, roditelja i pojedinih novinara stigle su informacije koje su ukazale da postoji mogućnost zloupotreba u jasno utvrđenoj proceduri sprovođenja završnog ispita iz Matematike koji je po kalendaru planiran da se realizuje 18. juna 2013. godine.

Republička komisija je došla u posed fotokopije jedne od kombinacija testa iz matematike i utvrdila da realizacijom ispita u novonastalim uslovima može doći do neregularnosti ispita, ali pre svega do narušavanja regularnosti u sistemu rangiranja učenika.

Stoga, želeći da predupredimo moguće zloupotrebe i eventualne posledice, Komisija je donela odluku da uprkos velikog broja aktivnosti koje treba sprovesti po hitnom postupku, a odnose se na tehničku i logističku organizaciju, pomeri polaganje testa iz Matematike za sredu 19.06.2013. godine, sa početkom u 12 časova. Pomeranje testa iz matematike neće narušiti dalji tok realizacije završnog ispita.

Dokazni materijal do koga je Komisija došla predat je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS sa zahtevom da se izvrše neophodne radnje iz njihove nadležnosti i o rezultatima istih dostave informacije Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja moli za razumevanje i ovom prilikom se izvinjava svim đacima i roditeljima zbog pomeranje testiranja iz matematike. Duboko smo uvereni da je ova odluka u najboljem interesu svih učenika ali i obrazovanja uopšte."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

282 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: