Izetbegović: Pobeda pravde

Bakir Izetbegović je današnju presudu Prliću za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH ocenio "pobedom pravde i istine na koju su žrtve predugo čekale".

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2013.

17:51

Default images

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je današnju presudu Tribunala u slučaju "Prlić i ostali" za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u BiH.

"Današnja presuda definitivno je potvrdila belodanu istinu: Projekat stvaranja hrvatskog entiteta na teritoriji BiH bio je zločinački poduhvat", saopštio je Izetbegović.

On je istakao da "toga posebno treba da budu svesni oni koji danas maštaju o oživljavanju tog projekta, zagovarajući treći entitet sa hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini".

"Ova presuda obavezuje današnju Hrvatsku da se do kraja suoči sa vlastitom odgovornošću za stradanja i užasne patnje koje su građani Bosne i Hercegovine pretrpeli zbog politike Franje Tuđmana. To je najbolji put da nastavimo dobrosusedsku saradnju i okrenemo se zajedničkoj evropskoj budućnosti", saopštio je Izetbegović.

Haški sud osudio je danas na ukupno 111 godina zatvora Jadranka Prlića i druge bivše čelnike "Herceg-Bosne", optužene za zločine nad bošnjačkim stanovništvom od 1992. do 1994. godine.

Prvostepenom presudom, Prliću je izrečena kazna zatvora od 25 godina, dok su Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni na 20 godina zatvora.

Sudsko veće izreklo je Valentinu Ćoriću kaznu od 16 godina, a Berislavu Pušiću desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Premijer Srbije Ivica Dačić nije želeo da komentariše presudu Haškog tribunala Prliću i liderima bosanskih Hrvata, rekavši da čitav region treba da se okrene budućnosti.

Predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da Haški tribunal nije "sud pravde", bez obzira na današnju presudu političkim i vojnim vođama nekadašnje Hrvatske Republike "Herceg Bosna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: