Obama i Kameron o EU i Siriji

Američki predsednik Barak Obama pozvao je Veliku Britaniju da pogledaju da li su reforme EU uspešne pre nego što odluče o izlasku iz Unije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.05.2013.

20:20

Default images

"Mislim da je članstvo Ujedinjenog kraljevstva u EU izraz njegovog uticaja i njegove uloge u svetu", izjavio je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom koji je u poseti Beloj kući.

Kameron pokušava da ujedini svoju Konzervativnu stranku, nakon što su dva kabineta navela da bi glasala za izlazak iz EU ukoliko bi referendum bio održan danas, podseća britanska agencija Rojters.

Obama je kazao da je to odluka koju isključivo treba doneti britanski narod i istakao da se vode "teški pregovori" oko ekonomskih i političkih pitanja.

Obama je naglasio da mu deluje potpuno smislen i prihvatljiv stav Kamerona da "treba videti da li je moguće popraviti ono što je slomljeno u jednom važnom odnosu pre nego što se ta veza raskine potpuno".

Kameron je rekao novinarima da je u "nacionalnom interesu Britanaca" da rade sa EU na reformama koje će ih učiniti "otvorenijim, kompetitivnijim i fleksibilnijim" i da je logično da se sačekaju reforme pre održavanja referenduma o tome da li Britanija treba da ostane ili ne u Uniji.

"Postoji veoma važan i dobar razlog zbog koga se referendum neće održati sutra", dodao je Kameron i istakao da bi "to bio pogrešni izbor između statusa kvo i odlaska".

Obama i Kameron založili su se danas za dalju podršku narodu Sirije uključujući više humanitarne pomoći, kao i pomoć za formiranje tranzicione vlade koja bi pomogla vraćanju mira.

Obama je izjavio, na istoj zajedničkoj konferenciji za štampu, da će SAD nastaviti da utvrđuju činjenice oko upotrebe hemijskog oružja u Siriji, a Kameron je rekao da Britanija treba da udvostruči naredne godine pomoć sirijskoj opoziciji.

On je naglasio da nije doneo odluku o tome da li će naoružati opoziciju u Siriji, ali da Velika Britanija može učiniti mnogo više kroz tehničku pomoć i drugu vrstu pomoći Siriji.

Kameron je zaključio da je pomaganje opozicije ključ za sprečavanje porasta ekstremizma u Siriji, prenosi britanska agencija Rojters.

Inače, Kameron je naveo, uoči sastanka u Beloj kući, da je Rusija spremna da se pronađe zajednički jezik sa Zapadom.

"Iako nije tajna da su Britanija i Rusija imale drugačiji pristup o Siriji, bio sam veoma iznenađen u razgovoru sa predsednikom (Vladimirom) Putinom koji je priznao da bi bilo u interesu svih nas da se obezbedi sigurna i bezbedna Sirija s demokratskom i pluralističkom budućnošću“, rekao je sinoć Kameron posle susreta sa ruskim predsednikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: