Južna tužna Morava-plovi samo smeće

Sekretar kluba ekstremnih sportova "Ekstrim" iz Vranja Srboljub Pešić izjavio je da deo Južne Morave kod Vranja ponovo nije plovan zbog velikih količina smeća.

Izvor: Beta

Utorak, 07.05.2013.

12:24

Default images

"Ekstrim" je pre dve godine snimio film "Tužna Morava" na kome se vide velike naslage smeća u reci. Nakon što je taj film imao veliki broj pregleda na youtubu i postao popularan na društvenim mrežama i u medijima, Morava je u tom delu bila očišćena u okviru akcije "Očistimo Srbiju".

Pešić je za agenciju Beta izjavio da je deo Južne Morave od oko pet kilometara između Vranjske Banje i sela Zlatokop u još gorem stanju nego pre dve godine.

"Dve godine od velike akcije čišćenja prošao sam pešice istom deonicom Južne Morave koja je tada očišćena i uverio se da je sada u još gorem stanju. Pozvali smo Sektor za vanredne situacije sa molbom za podršku i tim za spasavanje na vodi i zajedno smo pokušali da se spustimo rekom što opet nije bilo moguće od smeća", kazao je Pešić.

Prema njegovim rečima, nakon spusta gumenim čamcem na Južnoj Moravi između sela Zlatokop i Vranjske Banje koji je trajao oko 2,5 sata snimljen je drugi deo filma o ekološkoj katastrofi na Južnoj Moravi pod nazivom "Tužna Morava 2 - Stara se majka ne laže".

"Plastični čamac smo kao i pre dve godine nekoliko puta morali da prenosimo preko "čepova" od plastičnih flaša i srušenog drveća oko koga se nagomilavalo smeće, a od plastičnih flaša i otpada na pojedinim mestima se voda reke i ne vidi. Rekom pliva i hemijski i medicinski otpad, plastične flaše i kese. Južna Morava nije plovna zbog smeća", rekao je Pešić.

Pešić je dodao da je očigledno potrebno detaljno rešenje odlaganja otpada u tom kraju, ali i u donjem toku reke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: