"Vrlo brzo razmena oficira za vezu"

Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samjuel Žbogar izjavio je da će se vrlo brzo izvršiti razmena oficira za vezu između Kosova i Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 03.05.2013.

12:45

Default images

U interviju za dnevnik Kosova sot Žbogar je rekao da je bilo potrebno definisati još neke "sitne stvari" pre nego što zvaničnici počnu da ostvaruju svoje zadatke.

"To su bile sitne stvari, kao što su registarske tablice vozila, njihov status, što su sitne stvari, ali izuzetno značajne za njihovo funkcionisanje", kazao je Žbogar.

On je istakao da su sada manje više sva ta pitanja usaglašena i da je značajno da ti zvaničnici što pre počnu da rade svoj posao.

"To je izuzetno značajno jer oni treba da pomognu u ostvarivanju sporazuma, ali će istovremeno pomoći uspostavljanju veza između dve strane", kazao je Žbogar.

Kosovska strana je, kako je kazao Žbogar, za ambasadora Kosova u Beogradu imenovala Ljuljzima Pecija, sadašnjeg ambasadora Kosova u Švedskoj dok je Beograd na funkciju zvaničnika Srbije imenovao sadašnjeg šefa tima za razgovore o tehničkim pitanjima s Kosovom Dejana Pavičevića. Žbogar je ocenio da je sporazumom između Kosova i Srbije počela nova faza u odnosima dve zemlje i da je EU zadovoljna napretkom postignutim tokom šestomesečnog dijaloga.

On je rekao da paralelne bezbednosne strukture moraju biti ukinute i integrisane u kosovsku policiju ili neku drugu bezbednosnu strukturu.

Ističući da sporazumom Sever nije dobio autonomiju, Žbogar je rekao da su u sporazumu jasno definisane kompetencije Asocijacije, odnosno Zajednice srpskih opština.

Osnov za ta ovlašćenja je prema njemu u zakonskim rešenjima Kosova i koja podrazumevaju ekonomski razvoj, planiranje razvoja sela i gradova, obrazovanje i zdravstvo.

Po njegovom tumačenju, to su ovlašćenja na nivou lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: