Obama:Ima dokaza za hemijsko oružje

Predsednik SAD Barak Obama izjavio da postoje "neki dokazi" da je u sirijskom sukobu upotrebljeno hemijsko oružje ali da nije poznato ko ga je i kako upotrebio.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

23:58

Default images

On je na konferenciji za novinare u Beloj kući upriličenoj povodom sto dana od početka drugog predsedničkog mandata, rekao da mora da bude siguran da ima sve podatke, pre nego što odluči kako da reaguje na informacije da je u Siriji korišćeno hemijsko oružje.

"Imamo preliminarne podatke da je hemijsko oružje korišćeno u Siriji, međutim ne smemo da prenaglimo sa reakcijom dok ne budemo imali potpune informacije", kazao je Obama.

Prema njegovim rečima, ako SAD bez jakih dokaza krenu u akciju, to bi moglo da odvrati međunarodnu zajednicu od podrške aktivnostima Amerike. On je, ipak, naglasio da će SAD pokrenuti neke aktivnosti ako se dokaže da je režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje.

"Kada to kažem, mislim da bi u tom slučaju trebalo da razmislimo o širokoj lepezi opcija koje su nam na raspolaganju", rekao je Obama.

Američki lider je dodao da je još prošle godine od Pentagona zatražio da se pripremi lista opcija za Siriju koja će biti upućena Beloj kući.

Govoreći o Džoharu Carnajevu, koji se tereti za teroristički napad u Bostonu, i zahtevima republikanaca da mu se sudi pred vojnim pravosuđem, Obama je kazao da se zalaže za proces pred civilnim sudom, obrazlažući to suđenjima optuženim teroristima koja su već održana pred tim sudovima. Obama je kao primer naveo optuženog za postavljanje bombe na njujorškom Tajms skveru pre tri godine, kao i Umara Abdulmutalaba, osumnjičenog za pokušaj detoniranja bombe u avionu na liniji Amsterdam-Detroit.

Lider SAD se osvrnuo i na štrajk glađu pritvorenika u zatvoru Gvantanamo, ističući da razume zašto je taj zatvor otvoren pre desetak godina, ali da sada treba biti mudriji. "Nisam iznenađen da imamo probleme u Gvantanamu. I dalje smatram da bi ga trebalo zatvoriti", zaključio je Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: