UN, Irak i sloboda medija

UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

22:55

Default images

Suspenzijom njihovih licenci onemogućeno im je da posluju u ovoj zemlji.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF), koja se bavi zaštitom medijskih prava, takođe je kritikovala odluku Komisije za komunikacije i medije iračkog regulatora medijskog tržišta, o suspenziji tih TV kanala zbog njihovog navodnog "podstrekavanja na nemire i sektaštvo".

"Sloboda izveštavanja je fundamentalni stub demokratije, onaj za koji se Ujedinjene nacije zalažu veoma ozbiljno", rekao je izaslanik UN Martin Kobler.

"Pozivam Komisiju da u potpunosti poštuje svoju opredeljenost za slobodu izveštavanja", izjavio je on.

Hjuman rajts voč je osudio tu suspenziju, ukazavši da "iračka komisija za medije treba odmah da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih televizijskih stanica i da im dozvoli da nastave s radom", prenela je agencija AFP.

"Vlasti su priznale da ne postoji zakonska osnova za tu odluku koja izgleda još sumnjivija ako se uzme u obzir istorija vladinog suzbijanja opozicionih medija, pre svega tokom protesta", rekla je Sara Lea Vajtson, direktorka Hjuman rajts voča za Bliski istok.

Do ukidanja licenci je došlo tokom talasa nemira koji su počeli 23. aprila smrtonosnim sukobima između bezbednosnih snaga i sunitskih antivladinih demonstranata.

Tokom sedmodnevnih nemira život je izgubilo više od 240 ljudi, što je podstaklo strahovanja od povratka sveopšteg sektaškog konflikta, koji je pogađao Irak poslednjih godina i odneo više desetina hiljada ljudskih života.

Među suspendovanim TV kanalima su i panarapska mreža Al-Džazira i vodeća iračka televizijska stanica Šarkija.

"Doneli smo odluku da suspendujemo licence pojedinih satelitskih TV kanala koji su usvojili rečnik ohrabrivanja na nemire i sektaštvo", rekao je u nedelju vodeći zvaničnik iračke Komisije za komunikacije i medije Mudžahid Abu al-Hail za agenciju AFP i dodao da to znači obustavljanje njihovog rada u Iraku.

Organizacija RSF je osudila tu suspenziju, ukazavši u ponedeljak da je "ta drakonska i nesrazmerna odluka opasno ugrozila slobodu informisanja" i da "Komisija treba hitno da je poništi i da omogući tim medijima da pokrivaju sve događaje od opšteg interesa širom te zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: