Keri sledeće sedmice u Moskvi

Američki državni sekretar Džon Keri će 7. i 8. maja boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

22:34

Default images

Ministarstvo nije navelo sa kim će se Keri sastati niti koje će biti teme razgovora.

Savetnik u Kremlju za spoljnu politku Jurij Ušakov je u ponedeljak izjavio da će ruski predsednik Vladimir Putin početkom septembra primiti svog američkog kolegu Baraka Obamu.

Taj sastanak biće održan pre samita grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta G20 u Rusiji.

Ušakov je kazao da su Putin i Obama posle napada u Bostonu odlučili da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma.

Do zahlađenja odnosa SAD i Rusije došlo je pošto je u maju 2012. po treći put za predsednika Rusije izabran Vladimir Putin, navodi agencija Frans pres. Krajem prošle godine u Rusiji je donesen zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju decu iz Rusije. Zakon je nazvan po Dimi Jakovljevu, dečaku koji je 2008. godine umro u SAD, jer ga je otac, Amerikanac, više sati ostavio u automobilu na vrućini.

Taj zakon bio je i odgovor na "zakon Magnitskog", koji je usvojio američki Kongres. "Zakonom Magnitskog" uvedene su vizne i ekonomske sankcije ruskim zvaničnicima koji su, prema oceni Vašingtona, krivi za smrt pravnika Sergeja Magnitskog koji je preminuo u zatvoru u Rusiji.

Keri se prošle nedelje na marginama sastanka u Briselu sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, sa kojim je razgovarao o situaciji u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: