Obama za zatvaranje Gvantanama

Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

21:28

Default images

Obama je na konferenciji za novinare ponovio svoj raniji stav da pritvorski centar u Gvantanamu mora da bude zatvoren.

"Ponovo ću pokrenuti u Kongresu tu temu", rekao je američki lider, dodavši da nije iznenađen zbog problema i štrajka glađu pritvorenika u toj ustanovi.

On je podsetio da je Kongres ranije blokirao zakonske predloge njegove administracije o zatvaranju Gvantanama, ali da nije ponudio nikakvo novo rešenje.

"Objasnićemo im da postojanje tog zatvora nije u interesu američkog naroda", kazao je Obama.

Zagovornici zatvaranja Gvantanama smatraju da bi predsednik SAD trebalo da naloži šefu Pentagona Čaku Hejgelu da započne puštanje pritvorenika koji su prošli sve provere i za koje postoji odluka da se nađu na slobodi, ali su i dalje u zatvoru.
Foto: Beta/AP, arhiva
Prema pisanju USA Today, takvih je 86 od 166 pritvorenih osoba. Neki od njih su dobili rešenja o puštanju još pre tri godine, ali ih je Obama stopirao nakon pokušaja dizanja u vazduh aviona na liniji Amsterdam-Detroit na Božić 2009.

Tada je ustanovljeno da je u taj napad umešana ćelija Al Kaide iz Jemena, iz koga je i većina osumnjičenih koji su u grupi "oslobođenih" pritvorenika iz Gvantanama.

Zatvor Gvantanamo na Kubi osnovan je 2002. godine, kada su SAD pokrenule rat protiv Al Kaide širom sveta.

Pritvoreni islamisti se u njemu nalaze bez optužnice i suđenja, što je niz humanitarnih organizacija širom sveta ocenilo kao drastično kršenje ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: