Medikus: Istraga protiv još 8 osoba

Tužilac Euleksa iz Kancelarije specijalnog tužioca Kosova započeo je istragu protiv osam novih osumnjičenih u aferi klinike Medikus, saopštio je Euleks.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

15:01

Default images

Kako se navodi, oni su pod istragom za krivična dela organizovanog kriminala, trgovine ljudima, nanošenja teških telesnih povreda, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, prevare i trgovine uticajem.

Navodi se da postoji sumnja da su osumnjičeni pomagali organizovanoj kriminalnoj grupi u Medikusu koja je optužena za trgovinu organima.

Mešovito sudsko veće u Osnovnom sudu u Prištini proglasilo je juče pet osoba krivim u slučaju ilegalne transplantacije organa na klinici Medikus.

Prema navodima optužnice, na klinici je obavljeno 30 ilegalnih operacija - siromašni davaoci su na Kosovo navodno dovođeni iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana pod lažnim obećanjem da će za svoje bubrege dobiti i do 15.000 evra.

Euleksovo tužilaštvo navelo je da su u nekim slučajevima primaoci organa plaćali više od 70.000 evra za bubreg.

Klinika Medikus pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je u više navrata tvrdio da su u trgovinu organima tokom rata, ali i kasnije ,u klinici Medikus učestvovali isti ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: