Dodik: Poštujemo stav Srbije o KiM

Republika Srpska će poštovati svaki stav zvaničnika Srbije vezano za dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.04.2013.

13:20

Default images

Dodik, koji je juče u Banjaluci razgovarao s predstavnicima kosovskih Srba o tom sporazumu, kaže da ima razumevanja za njihovu tešku poziciju, ali da se to pitanje mora rešavati u Srbiji.

Komentarišući poređenja između Kosova i Republike Srpske, koja pojedini međunarodni predstavnici povlače, Dodik je rekao da je Kosovo, za razliku od Republike Srpske, jednostrano proglasilo nezavisnost, i u tome je imalo podršku nekih velikih sila.

"Mnogi su to hteli da prikažu kao izuzetak, ali će, možda, ta priča i na nekim drugim mestima postati pravilo", rekao je Dodik.

On je ukazao na to da, ako se nastavi "loša pozicija" Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, niko ne treba da isključi i razmišljanje da će taj entitet zaštititi svoja prava.

Dodik je, novinarima u Banjaluci, rekao da je nemoguća revizija Dejtonskog sporazuma i da ne postoje elementi za postavljanje na međunarodnu scenu tog pitanja, jer BiH funkcioniše na traženju unutrašnjeg balansa.

Predsednik Srpske je naveo da su evroatlantske integracije BiH u zastoju, i naglasio da RS nije odgovorna za to, te da je spremna da poštuje dogovor "šestorke“, kao i da ima jasan stav za rešenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci“.

Presuda Evropskog suda u slučaju “Sejdić - Finci” podrazumeva promenu Ustava BiH, kako bi se i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo kandidovanje za najviše državničke funkcije.

Dodik je, kako je prenela Fena, rekao da je RS primarno usmerena na ostvarivanje Dejtonskog sporazuma i na njeno pozicioniranje i zaštitu interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: