LDP traži reformu PIO Fonda

Liberalno demokratska partija (LDP) predložiće hitnu izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.04.2013.

15:20

Default images

Poslanik LDP-a Bojan Đurić najavio je da će ta stranka zatražiti radikalno smanjenje broja članova i potpunu promenu organizacije Upravnog odbora PIO Fonda, kao i poslovanja čitavog Fonda.

On smatra da je, umesto sadašnjeg 21 člana UO Fonda PIO, sasvim dovoljno da taj odbor čini najviše devet članova, i da u njemu budu predstavljeni oni koji zaista zastupaju interese stvarnih vlasnika Fonda - radnika i penzionera.

"Danas u Upravnom odboru PIO Fonda sedi čak 21 član, a taj Fond je neefikasan, neodrživ i pravi godišnji gubitak od preko dve milijarde evra", naveo je Đurić u izjavi dostavljenoj medijima.

"Fond PIO je danas zapušten, uređen po principima samoupravnog socijalizma, iako godišnje, kroz doprinose i budžetsku pomoć, dobije i potroši više od pet milijardi evra novca poreskih obveznika. Imovina Fonda je nejasna, upravljanje novcem i imovinom netransparentno i zastarelo, a članova UO Fonda PIO ima nekoliko puta više nego u najuspešnijim multinacionalnim kompanijama", rekao je Đurić.

On je ukazao da Fondom PIO "potpuno vladaju vladina većina, statisti iz dela sindikata, maskirani aktivisti PUPS-a", te da je najveći fond u Srbiji "koalicioni monopol PUPS, koji u njemu upravlja u ime 3,5 miliona radnika i penzionera, iako sam predstavlja samo nekoliko desetina hiljada penzionera".

Takvo stanje je, prema njegovom mišljenju, neodrživo i LDP će podršku za svoj predlog tražiti prvo u parlamentu, a ukoliko druge partije pobegnu od tog problema, tražiće podršku direktno od građana "koji su godinama uplaćivali doprinose a danas su poniženi pred Fondom koji je njihovo vlasništvo".

Prema njegovim rečima, posle potvrđivanja sporazuma sa Prištinom u skupštini, vlada više nema nijedan izgovor i sada na dnevni red dolaze ona pitanja koja su od životne važnosti za građane.

Đurić navodi da, tačno devet meseci od izbora vlade, Srbija dočekuje bez ijedne ozbiljno pokrenute reforme.

Nezaposlenih je više nego ikada, zdravstveni i penzioni fond su pred potpunim bankrotom, a visina javnog duga i manjkovi u budžetu su alarmantni, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: