Vućić: Referendum samo o sporazumu

Referendumsko pitanje može biti "da li ste za briselski sporazum ili ne", a nikako ne može biti “da li Kosovo treba da ostane u Srbiji“, kaže Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.04.2013.

14:05

Default images

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva podsetio da je Srbima sa severa ponuđeno da se održi referendum, ali da oni, u slučaju da većina podrži sporazum, moraju da ga prihvate i da učestvuju u njegovoj primeni.

"Rekao sam Srbima sa Kosova - idemo na referendum, postavljamo najteže pitanje za nas, ali nemojte da se igrate sa tim da nam govorite da pitanje treba da bude - da li Kosovo treba da bude u Srbiji ili ne. Ko će na to da kaže ne?", rekao je Vučić.

On je rekao da u slučaju da sporazum na referendumu ne dobije podršku ne bi ostao na vlasti. "Ako odgvor na referendumu bude negativan, to znači da nema više vlade", zaključio je Vučić.

Aktuelna vlast se "sklanja i dolazi u istoriju", jer odsustvo podrške sporazumu značilo bi uskraćivanje podrške politici aktuelne vlasti, a u tom slučaju pitanje nije da li će biti novih izbora, već bi, kako je precizirao, posle toga bilo besmisleno da ljudi koji su vodili takvu politiku vladaju.

Upitan da li očekuje da će Srbi sa severa KiM pristati na dogovor o referendumu, on je rekao: "Takvom odgovoru se nadam u utorak, a plašim se da ga neće biti". Vučić je naveo da je, kada je na sastanku sa Srbima rekao da je i pitanje "Da li ste za sporazum ili ne" prihvatljivo, jedan od predsednika opština sa severa Slaviša Ristić odgovorio: "može, ali nemoj ti da se uključuješ u kampanju".

"Rekao sam da to tako ne može. Moram da se uključim, jer hoću da kažem narodu da je to način da Srbija opstane, da ne budemo izlovani, da nam ne uvode vize i da prestane to da ne razgovaramo ni sa kim u svetu", rekao je Vučić. On, rekao je, u drugačijoj politici u Srbiji ne želi da učestvuje.

Vučić je rekao je da se mora postići dogovor sa Srbima sa severa, ali da se odluka rukovodstva zemlje o briselskom sporazumu može menjati samo na izborima.

"Mi taj dogovor moramo da postignemo, a odluku rukovodstva zemlje (o briselskom sporazumu) mogu da promene na izborima, na referendumu - ako većina naroda kaže da je protiv, ali uličnim protestima nikad", rekao je Vučić, napominjući da se na se na tim protestima obično okupi sto-dvesta ljudi.

On je dodao i da je važno što vlast ne koristi moć da bi ucenjivala Srbe sa severa, ali da od njih traži da dobro razumeju poziciju cele Srbije i sve probleme sa kojima se suočavamao.

Vučić je rekao da je spreman da ode na Kosovo, ali će odluka o tome hoće li ići zavisiti od odgovora koji će mu Srbi sa severa dati u utorak.

"Ne bežim od toga da idem na Kosovo, ali to zavisi od odgovora, zavisi od toga kako će se odvijati situacija", rekao je Vučić u emisiji Stav Srbije.

On je dodao da to ne može biti pre utorka, jer danas putuje u Hrvatsku, gde sutra ime zvanične razgovore.

Na pitanje šta misli o predlogu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da na KiM ide delegacija sastavljena od svih stranaka koje podržavaju briselski sporazum, Vučić je rekao da nema ništa protiv takve ideje, ali ni protiv toga da u delegaciji budu i oni koji su protiv, kao što je DSS.

“Albanska čizma neće kročiti na sever“

Povodom tvrdnji Srba sa severa KiM da ne postoje pisane garancije da kosovske oružane snage neće ulaziti u većinski sprske opštine, Vučić je rekao da to nije tačno.

"(Hašim) Tači je uputio pismo (generalnom sekretaru NATO Anderasu Fog) Rasmusenu, a on je u pisanoj formi odgovorio da KSF (Kosovo security forces - Kosovske bezbednosne snage) , ili nešto što će iz njih nastati, ne mogu da budu prisutne na severu, osim u slučaju elementarnih nepogoda i to uz saglasnost NATO-a i lokalne zajednice", objasnio je Vučić dodajući da "albanska čizma neće tamo kročiti".

Vučić je, povodom spekulacija u medijima, rekao da nema razlike između srpskog i engleskog teksta sporazuma, a da ne zna šta je u albanskoj verziji, jer taj jezik ne govori, mada bi želeo da ga nauči.

On je ponovio da će Zajednica srpksih opština (ZSO) biti prvi put priznata od zapada, a da u sporazumu, za razliku od Ahtisarijevog plana, puni nadzor nad prosvetom i zdravstvom pripada ZSO.

Vučić je poručio i da Srbija nema "glava za bacanje" i da on želi da napravi jaku i prosperitetnu Srbiju.

"Nećemo decu da šaljemo na tenkovima, jer nemamo ni dovoljno modernih tenkova, a još manje glava za bacanje ali ćemo zato da modernizujemo tenkove, kupimo avione, radarske sisteme da svi znaju da od države Srbije pravimo jaku, modernu, prosperitetnu državu koju će svi da poštuju u narednom periodu", rekao je Vučić.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju se ne ukida“

Vučić je izjavio da Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju neće biti ukinuta. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vulin, koji je podneo ostavku na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tokom dijaloga u Briselu teže je nego drugi prihvatao mnoge stvari vezane za Kosovo.

"On je u Briselu teže prihvatao mnoge stvari ili gledao na njih nego većina drugih, ili jednako kao ja, možda čak i brižnije, na to šta se zbiva i kad dođe Ketrin Ešton, tu je bilo jedno staklo, on je 'skakao' da vidi da li odgovaramo sa da ili ne. Bio je veoma zabrinut i poštujem tu vrstu zabrinutosti i posvećenosti", rekao je Vučić i dodao da su on i Vulin dugi niz godina saborci.

Vicepremijer je na pitanje da li se zatvara Kancelarija za Kosovo što su preneli pojedini mediji, rekao da ne želi i ne može da komentariše sve što se objavi u novinama, ali je naveo da Kancelarija neće biti ukinuta.

“Treba nam podrška Zapada“

Vučić je poručio i da Srbija treba da ima podršku i Rusije, i zapadnih zemalja. "Onaj ko misli da možemo da vodimo zemlju bez podrške Zapada, neka je vodi sam", rekao je on.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje nam u pregovorima Beograda i Prištine nisu bile saveznici, ali je cilj da se to promeni i da se menja imidž Srbije

Vučić je u tom kontekstu najavio da će u Njujorkeru danas ili sutra izaći, kako je rekao, veoma negativan tekst o albanskim vlastima, u kojem se na pristojan način govori o tome koliko su Srbi bili u pravu.

On je podsetio da su se dva teksta pozitivna po Srbiju poslednjih meseci pojavila i u Njujork tajmsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: