Nastavak suđenja vođi Obraza

Pripadnici gej populacije grafite Obraza s parolom "Čekamo vas" shvatili su kao direktnu pretnju smrću i poziv na linč, rekla na sudu Marija Savić iz Labrisa.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.04.2013.

17:39

Default images

Predstavnica udruženja Labris svedočeći u Prvom osnovnom sudu na ponovljenom suđenju vođi Obraza Mladenu Obradoviću zbog optužbi za širenje diskriminacije prema osobama homoseksualnog opredeljenja pred otkazanu Paradu ponosa 2009. u Beogradu, rekla je da je atmosfera zastrašivanja nastavljena i posle neodržane parade.

Ona je navela da je Obradović nastavio da se pojavljuje u sudnici noseći majicu sa natpisom "Čekamo vas" i dodala da su se pojedini članovi organizacije Obraz (koja je zabranjena u junu prošle godine) pojavljivali na mitinzima u Beogradu, ponekad čak i s predstavnicima vlasti.

Na suđenju je saslušan i svedok Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse, a potom puštene su fotografije grafita i video snimak "Pederbal".

Na sledećem pretresu, zakazanom za 30. maj, svedočiće Miloš Popović i Krsta Milovanović, aktivisti zabranjene organizacije Obraz.

Ustavni sud zabranio je delovanje Obraza u junu 2012. na zahtev Republičkog javnog tužilaštva.

Parada ponosa nije održana 2009. godine, pošto je policija zbog bezbednosnih razloga donela rešenje o izmeštanju skupa i ponudila dve alternativne lokacije, Ušće i Palatu Srbija, što su organizatori odbili i proglasili kapitulacijom države i tužili je Ustavnom sudu zbog onemogućavanja ostvarivanja Ustavom garantovanih prava.

Prajd nije održan ni 2011. i 2012. godine, pošto je policija takođe zbog bezbednosnih razloga zabranila sve skupove.

U neredima na beogradskim ulicama 10. oktobra 2010. godine, kada je Parada održana, povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, i pričinjena je velika materijalna šteta.

Tokom prvog pokušaja održavanja Parade ponosa 2001. godine brutalno su prebijeni pripadnici populacije homoseksualaca na Trgu Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: