"Srbija ne traži RS na Kosovu"

Nakon burnih reakcija u regionu na najavu intervjua s Tomislavom Nikolićem na BHT1, ta stanica je emitovala ceo razgovor, iako je to bilo planirano 7. maja.

Izvor: Kliks.ba

Četvrtak, 25.04.2013.

21:28

Default images

Intervju u kome se Nikolić izvinio zbog zločina počinjenih u ime Srbije u BiH prvobitno je trebalo da se emituje 7. maja, ali je tokom dana BHT1 promenila plan.

Predsednik Srbije tokom nešto više od sat vremena razgovora sa novinarkom BHT1 Sanelom Prašović-Gađo govorio je o Srebrenici, Republici Srpskoj, dogovoru u Briselu, Haškom tribunalu, Vukovaru...

Kako prenosi Klix.ba, Nikolić je rekao da je njegova izjava da je Republika Srpska država "bila na ivici lapsusa", pojašnjavajući tako reči izgovorene o RS i Srbiji kao dvema "srpskim državama" tokom nedavnog sastanka sa Miloradom Dodikom.

"Nije moja krivica što neke stvari ne funkcionišu i ja primetim da ne funkcionišu. Ne mogu ih ni popraviti ni pokvariti. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i želim da u BiH svaki građanin ostvaruje svoja prava u njoj", rekao je Nikolić, prenosi Avaz

Govoreći o Kosovu i sporazumu parafiranom u Briselu, Nikolić je rekao da se Srbija Kosova ne odriče.

"Dogovorili smo se i obavezali, nama to i Ustav ne dozvoljava i mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i dozvoliti da to bude međunarodna priznata država, članica UN-a. Po Lisabonskom sporazumu Kosovo nikada ne može biti članica EU i Kosovo će još morati razgovarati sa nama", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da njegova država ima dužnost da se umeša ukoliko neko ugrozi Srbe na severu Kosova.

"Priština, zahvaljujući tome što ima podršku Evropske unije, ne želi da prepozna srpsku zajednicu unutar te autonomije Kosova. Kao što Albanci traže nešto za sebe, tako traže i Srbi. Oni su nas optužili da mi pravimo novu Republiku Srpsku (međunarodna zajednica op. a.), pa smo ih pitali, pa nije izum srpski Republika Srpska? To je vaš izum. Vi ste se tamo u Dejtonu tako opredelili da je to najbolje rešenje kada ljudi ne mogu da se lako dogovore, da napravite entitete. Ali, mi ne tražimo RS na teritoriji Kosova, zato što bi to onda značilo da priznajemo da je Kosovo država. Mi sa RS sarađujemo zato što je BiH država, na taj način pomažemo jedan entitet", kazao je Nikolić, prenosi Klix.

Nikolić je rekao i da je jedini put u Skupštini Srbije govorio stojeći kada je bila rasprava i kada je usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije.

"Svoj govor sam započeo tako što sam kazao da stojim iz pijeteta prema žrtvama srebreničkim. Naći ćete taj govor u beleškama. Ja to nosim u duši i ne mora niko da me podseća kakav zločin su pripadnici moga naroda tamo izvršili. U Njujorku na Generalnoj skupštini gde sam se okomio na takozvano pomirenje preko Haškog tribunala do kojeg nije došlo, ja sam ponovo morao pomenuti Srebrenicu kao sinonim za težak zločin koji su počinili neki pripadnici moga naroda. Šta još treba da uradim? Ne znam šta treba da uradim, da koristim reč (genocid op. a.) na kojoj insistiraju drugi, nije koristila ni Skupština Srbije", rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljke da je Skupština usvojila rezoluciju koja se poziva na presudu, a da je u presudi rečeno da se desio genocid, Nikolić je kazao da je pet godina bio na čelu tima za odbranu Vojislava Šešelja i "moje sukobe sa Haškim tribunalom nemojte više da mi pominjete".

"To je sud koji ima svoja pravila i ne sudi ni po jednom zakonu, to je sud koji je u jednoj presudi presudio saoučesništvo u zločinu genocida i na osnovu toga izveo da je bilo genocida. Za genocid mora da se organizuje suđenje. Mora se dokazati da je bio genocid", rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljice da sve ono što se dešavalo u Srebrenici ima karateristike genocida, Nikolić je kazao da sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.

"Recite mi jednu lokaciju ja ću vam reći da li genocid ili nije. Zar nije proterivanje Srba iz Krajine genocid? Pa kada je Srbija insistirala na tome da se to nazove genocidom. Radi se o 300.000 ljudi. Zar nije proterivanje Srba sa Kosova genocid? Ja klečim zbog toga u Srebrenici, evo klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Kada se to dešavalo u Srebrenici mnogo Bošnjaka je prelazilo preko Drine i Srbija ih je prihvatala. Neki su u Vojvodini, negde je u Subotici bio veliki kamp. Ponavljam, to su počini predstavnici moga naroda, ali moja država ninakoji način u tome nije učestvovala. U tome je učestvovala BiH", kazao je između ostalog Nikolić.

"Ako hoćete da pola sata pričamo o stravičnom zločinu možemo, ali ja bih da pričam o budućnosti. Bio je stravičan zločin i počinili su ga pripadnici moga naroda i ja bih hteo da svi budu kažnjeni", kazao je Nikolić.

Dodao je da će otići u Srebrenicu da se pokloni žrtvama.

"Ja sad priznajem taj zločin, ne moram otići damo da ga priznam. Postavlja se pitanje kako ću biti dočekan, iskreno. Čak na mesta gde samo postoje Srbi ne idem, jer znam da su protiv mene. Zašto bih to radio. Možda samo jednom čujete da sam bio tamo i dobijete snimke. Na manifestaciji na kojoj prisustvije rodbina poginulih teško da bih bio lijepo dočekan. Ja to razumijem i zašto bih ulazio u neki novi sukob", rekao je Nikolić te dodao da je voljan posetiti Srebrenicu kada bude dolazio u zvaničnu posetu BiH.

Na pitanje da li je rekao da je Vukovar srpski grad, Nikolić je kako piše Avaz odgovorio da to nikada ne bi rekao i da nikada ne bi hteo oduzimati teritorije druge države koju je javno priznao u njenim granicama, ali se izjava odnosila na to da je po broju stanovnika "gotovo srpski grad", naglašavajući da se ćirilica u Vukovaru ne želi jer je srpska, ali bi se nemački jezik dozvolio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: