Majka Carnajevih kritikuje SAD

Majka braće Carnajev, osumnjičenih za napad na Bostonskom maratonu, žestoko je kritikovala američke vlasti zbog smrti jednog sina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.04.2013.

18:24

Default images

Njen suprug planira da otputuje u SAD kako bi ispitao šta se zaista dogodilo.

Roditelji dvojice osumnjičenih, Tamerlana (26) i Džohara (19), održali su konferenciju za novinare u ruskom regionu Dagestan, gde trenutno žive, a majka Zubejdat je optužila američke bezbednosne službe da su joj bez potrebe ubile starijeg sina.

"Tamerlan je ubijen, okrutno je ubijen... Zašto su ga ubili? Zašto? Uhvatili su ga živog", rekla je majka osumnjičenih, ponovivši da je uverena da njeni sinovi nisu krivi za napad u Bostonu.

Otac Anzor istakao je da planira da otputuje u SAD "kako bi sve razjasnio", ističući da ne traži osvetu, javila je agencija Frans pres.

Tamerlan je ubijen u petak u policijskoj poteri, dok je Džohar teško povređen i uhapšen u subotu, a trenutno se nalazi u bolnici.

Zubejdat je, takođe, rekla da želi da Tamerlan bude sahranjen u Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu u kome je cela porodica boravila kratko pre nego što je otišla da živi u SAD.

Anzor je Čečen iz Kirgistana, dok je Zubejdat iz Dagestana.

Roditelji osumnjičenih mladića konferenciju za novinare održali su pošto su ranije ove sedmice razgovarali sa agentima službe FBI, čiju je posetu Dagestanu organizovala američka ambasada u Moskvi zajedno sa ruskim vlastima.

U Beču demonstracije u znak solidarnosti

Ispred ambasade SAD u Beču danas posle podne održane su demonstracije u znak solidarnosti sa osumnjičenima za teroristički napad u Bostonu.

"Braća su nedužna. SAD žele da im pripišu ovo delo", uzvikivali su demonstranti na skupu koji je najavljivan preko Fejsbuka.

"Koji razlog bi imala ova dvojica da tako nešto urade", upitao je jedan Ccečen, koji je došao na protest i smatra da dokazi protiv braće Džohara i Tamerlana Carnajeva nisu verodostojni.

U vezi priznanja koje je dao Džohar Carnajev demonstranti su ocenili da je lažno i da je dobijeno pod pretnjama.

Većina učesnika demonstracija, a bilo ih je više desetina, bili su Ccečeni, ali među njima su bili i Sirijci, Bosanci i Albanci.

Na transparentima koji su nosili moglo se pročitati "Pravi teroristi sede u Beloj kući" i "Zemlja stalnih laži - Amerika".

Protest nije bio prijavljen policiji, i organizovana je preko Fejsbuka i SMS-a, rekli su učesnici.

Više od 70 policajaca pratilo je skup, koji je prema njima bio spontano organizovan, bez detaljnog plana.

Policija se, alarmirana Fejsbuk pozivom, pripremila za moguće nasilne demonstracije i spremno je dočekala skup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: