Apoteke: Lekova ima za još 10 dana

Državne apoteke imaju zalihe lekova za još samo 10 dana. Preti ozbiljna nestašica svih lekova zbog spora apotekarskih ustanova sa državom oko javnih nabavki.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.04.2013.

07:45

Default images

Nedostaju diuretici, antibiotici, kao i lekovi za hronične bolesti.

U državnim apotekama sve više lekova nedostaje jer još nije razjašnjeno da li će morati da se snabdevaju centralizovano ili će biti izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 1. aprila. Mnoge apoteke obustavile su nabavke i koriste isključivo zalihe, kojih ima malo.

Većinu lekova koji nedostaju uglavnom su proizvodili Jugoremedija, Srbolek i Galenika. Međutim, u Apotekarskoj ustanovi Beograd tvrde da problemi sa snabdevanjem još nisu alarmantni.

"Za sada još imamo lekova koje apoteke imaju u svojim zalihama. Međutim, ako duže potraje ovaj vremenski period, dok ne razjasnimo potpuno kakavi su postupci o javnim nabavkama, mi ne možemo da nabavimo nove lekove i nadam se da neće doći do nestašice iz tog razloga", kaže Milana Dučić iz Apoteke Beograd.

Direktorka Apoteke "Beograd" Dragana Simić izjavila je da će nestašice lekova u državnim apotekama biti, ukoliko od Uprave za javne nabavke ne dobiju odobrenje za sprovođenje hitnog postupka javne nabavke.

"Tražili smo hitan postupak javne nabavke kako bi popunili zalihe lekova na neki period. Ako ne dobijemo hitan postupak, već moramo da idemo u normalan postupak javne nabavke, biće nestašice lekova. U najboljem slučaju, ukoliko nema prigovora, postupak traje dva i po do tri meseca, a zalihe lekova do tada neće potrajati", rekla je Tanjugu Simićeva.

Ona je navela da su se danas još jednom obratili Upravi za javne nabavke sa molbom za hitno tumačenje toga kako da formiraju konkursnu dokumentaciju i obezbede lekove svih proizvođača, a da ne prekrše Zakon o javnim nabavkama, koji ne dozvoljava da se navodi zaštićeno ime leka, već mora generičko. Deficitaran je i diuretik "spironolakton", supozitorija "salofalk", kapi za oči "unitimolol"... Mnogi među njima nemaju zamenu.


Dok apotekari upiru prstom u Zakon o javnim nabavkama, država ih podseća da su na njih bili obavezni i u prethodnih 10 godina, ali da se nisu toga pridržavali. Na to je skrenula pažnju i DRI.

" Koja je njihova reakcija? Umesto da poslušaju nalog DRI, i da počnu da primenjuju zakon, oni na sve načine čine pokušavaju da nastave da ne primenjuju zakon. Ako se dopusti jednoj, drugoj, trećoj kategoriji naručilaca, onda će se sa pravom pitati druge kategorije naručilaca zbog čega onda mi da primenjujemo Zakon o javnim nabavkama", kaže Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke.

U Upravi za javne nabavke negoduju i zbog najave Apotekarske ustanove da se do rešenja tog pitanja neće nabavljati lekovi, jer se to direktno kosi za Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Kako navode, to pitanje nije neka komercijalna stvar.

"Oni nastoje da rade kao što su radili i u prethodnih 10 godina. Otuda takva izjava da kaže "Pa mi ne znamo kako da sprovodimo postupak javne nabavke. Dakle, posle 10 godina pošto su bili dužni da sprovode javne nabavke, oni sad ne znaju kako da sprovode. To govori da nisu nikad ni sprovodili. Ne govorim da je pritisak na Upravu, pritisak je na državu. Radi se o mnogo širim interesima", kaže Jovanović.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da je neophodno obezbediti nabavku lekova po Zakonu o javnim nabavkama, da je opasno poigravati se zdravljem ljudi i da to mora odmah prestati.

Iz Transparentnosti su podsetili da je Državna revizorska institucija u izveštaju koji je objavljen decembra 2012. jasno istakla da državne apotekarske ustanove moraju da primenjuju Zakon o javnim nabavkama kada kupuju lekove i medicinska sredstva, kao i da su tu obavezu masovno kršile.

"U momentu kada je postalo očigledno trebalo je da se Apoteke pripreme, da naprave planove nabavke, i da sprovedu nabavke, a i da ne dodje do ovakve situacije koju danas imamo. Mislim da bi u tom pogledu i ministarstvo zdravlja da odreaguje, jer su se upravo na njihovu podršku i njihovu inicijativu pozivali iz Apoteka kada su govorili da oni ne treba da primenjuju taj zakon, da to ne mogu da čine i da to treba odložiti u narednih godinu dana i tome slično", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Predviđeno je da će od sledeće godine Republički fond za zdravstveno osiguranje centralizovano nabavljati lekove za državne apoteke.

Milisavljević: Državne apoteke nisu konkurentne privatnim

Dušan Milisavljević, predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu i član Predsedništva Demokratske stranke, izjavio je povodom informacije da državne apoteke imaju na zalihama lekove za još desetak dana, da su nadležni pre više od pola godine upozoreni da uvođenje privatnih apoteka u sistem izdavanja lekova na recept može dovesti do nestašica na tržištu i do gašenja državnih apotekarskih ustanova.

"Ne postoji nikakva mogućnost da državne apoteke koje su ustanove, budu konkurentne privatnim apotekama, koje su firme. Državne apoteke moraju da nabavljaju lekove u skladu za zakonom o javnim nabavkama i procedura u tom slučaju traje mesecima. Privatne mogu za jedan dan da nabave lek od veledrogerija. Državne apoteke moraju da poštuju niz zakona poput onog koji određuje zaposlene kao javne službenike i propisuje plate, a privatne apoteke ne", istakao je on.

Prema njegovim rečima, državne apoteke imaju objekte i u prigradskim naseljima i selima koji ne mogu biti profitabilni.

"Privatne apoteke se otvaraju na lokacijama gde je profit lako ostvariv. Ministarka zdravlja treba da objasni zašto je po svaku cenu insistirala da se sistem koji je uspešno funkcionisao bude razgrađen, zašto je ugrozila hiljade zaposlenih u državnim apotekama, ne trudeći se ni da izjednači tržišne uslove po kojima bi funkcionisale državne ustanove i privatne firme", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: