FBI pred Kongresom zbog Carnajeva

Zvaničnici FBI odgovaraće u Kongresu da li su napravili propuste u slučaju Tamerlana Carnajeva, koji je ispitivan još 2011. zbog pristupanja radikalnom islamu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.04.2013.

22:11

Default images

On je osumnjičen za napad u Bostonu.

Bezbednosni zvaničnici će na zatvorenom zasedanju Obaveštajnog odbora Senata odgovarati na pitanja zašto nisu preduzeli korake nakon ispitivanja Carnajeva pre dve godine, zašto ga nisu identifikovali kao pretnju zbog veza sa radikalnim vebsajtovima i zašto nisu znali za njegovu posetu Rusiji prošle godine, piše BBC.

Ranije su pojedini kongresmeni optužili FBI da nije preduzeo dalje korake u pogledu zabrinutosti ruske vlade za slučaj Tamerlana Carnajeva (26), koji je ubijen u petak u policijskoj poteri.

Drugi osumnjičeni za napad na Bostonskom maratonu, Tamerlanov mlađi brat Džohar (19), koji je teško ranjen i uhvaćen živ u subotu, rekao je danas u okviru istrage da je taj napad prošle sedmice organizovao Tamerlan, ali je odbacio bilo kakvu povezanost sa nekom međunarodnom organizacijom.

Braća Carnajev potiču iz nemirne, pretežno muslimanske republike Čečenije na jugu Rusije, a u SAD su pre napada u Bostonu živeli oko 10 godina.

Ceo Senat će brifing o slučaju Tamerlana Cernajeva dobiti kasnije ove nedelje, navodi britanska medijska kuća.

FBI je u saopštenju od petka istakao da je proveravao osumnjičenog, ali da nije pronašao dokaze o njegovoj terorističkoj aktivnosti.

Pored toga, u saopštenju je navedeno i da nije dobijen odgovor od Rusije na zahtev da dostavi više informacija kako bi se opravdale strože provere, kao i da agenti prilikom ispitivanja Tamerlana i njegove porodice nisu otkrili ništa sumnjivo.

Zasad nije poznat motiv napada u Bostonu, u kom je ubijeno troje ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: