SAD: Znali smo za putovanja bombaša

Sekratarka za unutrašnju bezbednost SAD Dženet Napolitano kaže da je ta služba znala za prošlogodišnje putovanje bostonskog bombaša Tamerlana Carnajeva u Rusiju

Izvor: Beta

Utorak, 23.04.2013.

19:52

Default images

Ona je rekla da je služba znala za to putovanje iako je njegovo ime bilo pogrešno napisano u pasošu.

Republikanski senator Lindsi Grejem rekao je da je, kako je saznao od Federalnog istražnog biroa (FBI), pogrešno napisano ime Tamerlana Carnajeva u pasošu bilo razlog da on promakne kontroli FBI kada je putovao u Rusiju.

"Rekli su mi da nisu znali da je otišao ili se vratio, pa bih da s vama malo više popričam o ovom slučaju", rekao je Grejem sekretarki Napolitano, na jednoj sednici u Senatu.

Napolitano je rekla da, iako je ime Carnajeva bilo pogrešno napisano, efikasnost sistema omogućila je američkim vlastima da ipak zabeleže njegovo napuštanje SAD januara 2012. godine.

Ona je, međutim, dodala da je specijalno upozorenje FBI isteklo do trenutka kad se on vratio u zemlju, šest meseci kasnije, te zato nije zabeležen i njegov povratak.

Put u Rusiju smatra se potencijalno važnim za to kako i kada je postao radikalan Tamerlan Carnajev, stariji od dvojice braće koja su prošle nedelje podmetnula bombe tokom maratona u Bostonu. Tamerlan je ubijen tokom policijske potere, a istražuje se da li je imao veze s drugim ekstremistima.

Tamerlan Carnajev je bio pod istragom FBI, po zahtevu Rusije, i njegovo ime je potom uneto u bazu imena sumnjivih pojedinaca čije kretanje prate federalne vlasti SAD, rekli su agenciji AP zvaničnici pravosuđa.

Jedan od tih zvaničnika kazao je za AP da Carnajev najverovatnije u trenutku odlaska u Rusiju ne bi bio podvrgnut dodatnom ispitivanju, jer do tada FBI nije imao informacije koje bi ga povezivale s terorizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: