Opozicija traži poništenje izbora

Opozicija, predvođena Miodragom Lekićem, dala je na protestu u Podgorici vlastima rok od 10 dana da ponište rezultate predsedničkih izbora i raspišu nove.

Izvor: Vijesti

Subota, 20.04.2013.

10:27

Default images

Više hiljada građana Crne Gore protestovalo je ispred zgrade predsednika Crne Gore. Skup je održan uz jako policijsko obezbeđenje.

Izvršni odbor građanskog protesta uputio je niz zahteva predsedniku parlamenta Ranku Krivokapiću, premijeru Milu Đukanoviću i predsednicima vladajućih partija.

IO traži da se na ponovljenim izborima omogući glasanje svim građanima Crne Gore koji za to imaju Ustavom zagarantovana prava, a to su i građani sa starim ličnim kartama.

"Tražimo i da se dvotrećinskom većinom što pre izabere vrhovni državni tužilac kako je i navedeno u dosadašnjim izveštajima Evropske komisije, te da se krivično-pravno procesuiraju akteri afere Snimak i ostalih afera, kao i da se putem parlamentarne istrage utvrdi odgovornost političkih funkcionera", navedeno je na skupu. Izvršni odbor građanskog protesta dao je vlastima rok od 10 dana za ispunjenje zahteva i najavio nova okupljanja ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

"Čestitam zajedničku pobedu. Pobedili smo mi koji verujemo u poštenu Crnu Goru, koji verujemo da se rad i odgovornost nagrađuju, a da se kriminal kažnjava. Zato je naša pobeda uplašila vlast i zato su pribegli izbornoj krađi", kazao je Miodrag Lekić.

On je istakao da "nema pravo" da se pomiri sa izbornom prevarom i pokloni glasove svom protivkandidatu Filipu Vujanoviću.

"Nisam ja samo pokraden, pokradeni ste si vi", rekao je Lekić, dodajući da se nada da će današnje okupljanje biti i poslednje povodom izbornih krađa.

"Danas se pokazuje energija promena i što je najbitnije, ta energija se oseća kod mladih koji odbacuju ponudu vlasti da zajedno Crnu Goru uvuku u živo blato korupcije, borićemo se za stabilnost instititucija, za pravedno društvo, međunarodno uglednu Crnu Goru, za jedinstvo Crne Gore...", naglasio je on.

Prisutnima se obratio i Srđan Milić, predsednik Socijalističke narodne partije Crne Gore.

"Odužili smo ovim našim pričama, mnogo toga ste odavno čuli, ali jedna je istina - pobeđen može biti samo onaj koji nije pobedio u Crnoj Gori, a to nije Filip Vujanović. Niko ne sme priznati vlast koja ne proizilazi iz slobodne volje građana. Ima nas više od 154.000 koliko nas je bilo 7. aprila i svako od nas predstavlja deo te pobede, a samo jedan čovek predstavlja tu pobedu, a to je Miodrag Lekić", oručio je on.

Organizatori kažu da je današnji skup najveći opozicioni skup ikad organizovan u Crnoj Gori. Okupljeni nose transparente "Lekić novi predsednik", "Otpor je dužnost", "Branimo našu pobedu, branimo našu Crnu Goru", "Mi ne ljubimo lance", a vijore se crnogorske, srpske i zastave Evropske unije.

"Imaju 10 dana da se odluče", najavio je funkcioner Demokratskog fronta Branko Radulović deo zahteva opozicije nezadovoljne zbog rezultata predsedničkih izbora.

"Oni smeju da kradu, a kad ih uhvatimo u krađi, ne smemo da reagujemo i da se ljutimo... E pa Đukanoviću, od 7. aprila počeo je tvoj pad i nećeš nam određivati kada ćemo se okupljati zbog izborne krađe", kaže Milan Knežević, funkcioner Demokratskog fronta.

"Dok njemu kapaju milioni, nama, dragi građani, kapa PDV", dodao je on.
Foto: Tanjug
Organizator protesta je Demokratski front, čiji je Lekić lider, u saradnji sa ostalim opozicionim strankama Socijalističkom narodnom partijom i Pozitivnom Crnom Gorom.

Državna izborna komisija saopštila je ranije da je, prema preliminarnim rezultatima, kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto. Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5.

Ustavni sud Crne Gore odbacio je žalbu Lekićevog Izbornog štaba na odluku Državne izborne komisija da ne prihvati njihove prigovore na regularnost predsedničkih izbora. Ustavni sud bio je poslednja pravna instanca kojoj je Lekić mogao da se žali na regularnost predsedničkih izbora.

Lekić je ranije izjavio da neće priznati pobedu Vujanovića i pozvao građane Crne Gore na protest u Podgorici.

Vujanović je ranije kazao da je njegova pobeda na predsedničkim izborima očigledna i da su je potvrdile sve državne isntitucije, kao i međunarodni posmatrači, istakavši da su izbori završeni.

"Izbori su završeni, građani su odlučili i njihovu demokratsku volju treba poštovati. Mene su građani izabirali i ja sam veoma zadovoljan tim rezultatom", istakao je on.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je ranije da najavljeni opozicioni protesti, povodom predsedničkih izbora, neće ugroziti stabilnost Crne Gore i njen evropski put. On je optužio opoziciju da želi da nedemokratskim sredstvima prebriše ono što je izraz demokratske volje građana Crne Gore na predsedničkim izborima.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je ranije sve političke opcije u Croj Gori da poštuju pravnu proceduru kada je reč o rezultatu nedavnih predsedničkih izbora.

Uprava policije Crne Gore formirala je operativni štab za praćenje bezbednosne situacije, nakon što su iz opozicije najavljeni protesti, zbog rezultata predsedničkih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: