Dačić: Litvanija da ratifikuje SSP

Ivica Dačić pozvao je u Vilnjusu litvanski parlament da ratifikuje SSP sa Srbijom, jer bez toga sporazum ne može da počne da se primenjuje sa EU.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2013.

07:09

Default images

"Ja sam siguran da je Srbija ispunila sve uslove, i za dobijanje datuma za početak pregovora, ne samo za ratifikaciju SSP. Dvadeset šest zemalja EU ratifikovalo je ovaj sporazum, među njima i one koje tradicionalno imaju primedbe na Srbiju ili nisu baš prijateljske prema Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da očekuje da Litvanija što pre ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU i da bi trebalo prevazići probleme zbog kojih je ta zemlja jedina u Uniji koja do sada to nije učinila. Litvanski premijer Algirdis Butkevičius je, istovremeno, na konkretno pitanje da li vidi da je Srbija načinila potreban napredak kako bi litvanski parlament ratifikovao SSP, odgovorio da svi današnji susreti Dačića u Viljnusu podstiču pozitivne promene.

"Litvanija podržava integraciju Srbije u EU. Ovaj put nije lak, ali nadam se da će biti uspešan", dodao je Butkevičius na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dačić je podsetio da je u prošlosti bilo više problema koji su se nagativno odrazili na bilateralne odnose - problemi sa litvanskim investicijama u Srbiji i sporovi koji su nastali sa tim u vezi, kao i to što su u trci za predsednika Generalne skupštine UN Srbija i Litvanija bile protivkandidati. "Mislim da sve to treba da ostavimo iza nas i da prevaziđemo probleme. Srbija i Litvanija su prijateljske zemlje i nemaju razloga ni povoda za probleme", rekao je Dačić.

On je dodao da će Srbija izvršiti analizu i predložiti rešenja za probleme vezane za litvanske investicije u Srbiji i upozorio da se ne može početi sa primenom SSP sve dok ga sve zemlje EU ne ratifikuju.

Premijeri nisu precizirali o kojim investicijama je reč, a beogradski mediji ranije su pisali da je jedan od glavnih razloga zbog kojih Litvanija "zateže" sa ratifikacijom - poništena privatizacija BIP-a, koji je ranije kupila jedna litvanska kompanija.

Prema Dačiću, Srbija je ispunila sve uslove i za "dobijanje datuma za početak pregovora sa EU i za ratifikaciju SSP". On je ukazao da se među 26 zemalja-članica Unije koje su ratifikovale taj sporazum nalaze i neke koje "tradicionalo imaju primedbe na Srbiju" te da treba prevazići probleme zbog kojih Litvanija to nije učinila.

Butkevičius je rekao da Litvanija podržava Srbiju na polju evrointegracija, kao i da želi da Srbija bude stabilna i napredna zemlja. On je pozdravio korake koje je Srbija načinila na putu ka EU, kao i u okviru normalizacije odnosa sa Prištinom. Prema njegovom mišljenju, dva dokumenta koja su danas potpisana - Sporazum između dveju Vlada o saradnji u oblasti borbe protv organizovanog kriminala i Memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija Srbije - predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj odnosa.

Premijer Srbije, takođe, smatra da odnosi dveju država mogu da bolji u velikom broju oblasti, posebno po pitanju ekonomske saradnje. "Bio bih srećan ako bi Srbija u vreme litvanskog predsedavanja EU - u drugoj polovini godine - načinila odlučujuće korake ka Uniji", rekao je Dačić i dodao da će Srbija podržati Litvaniju u izboru za nestalnu članicu SB UN u narednom mandatu.

Srpski premijer se sastao i s predsednicom Litvanije Dalijom Gribauskaite.

Dačić je posle sastanka sa litvanskim premijerom Algirdasom Butkevičiusom potpisao dva bilateralna sporazuma - o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i saradnji u oblasti evrointegracija. Zajedno sa Dačićem u Litvaniji boravi i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, on će se sastati sa šefom litvanske diplomatije Linasom Linkevičiusom.

“Sve nesuglasice s Litvanijom iza nas”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da su sve nesuglasice između Srbije i Litvanije posle današnje posete srpske delegacije, ostale iza nas i da su razgovori bili okrenuti budućoj saradnji.

"Premijer Srbije imao je danas susrete sa svim najvažnijim ličnostima litvanske države, nama prijateljske, sa kojom smo imali neke razmirice i nesuglasice u nedavnoj prošlosti, ali koje se definitivno ovom posetom ostale iza nas", rekao je Mrkić za Tanjug.

Mrkić je imao i odvojeni susret sa šefom litvanske diplomatije Linasom Linkevičiusom, a posle tog susreta on je odnose dve zemlje opisao kao "vrlo dobre, srdačne", ističući da su "sve teme bile okrenute tome kako ćemo ubuduće sarađivati".

"Što se tiče 'čuvenog sporazuma' (o stabilizaciji i pridruživanju sa EU) koji bi Litvanija trebalo da ratifikuje, imamo uveravanja i sigurni smo da će to biti veoma brzo", rekao je srpski ministar i precizirao:

"Pošto je ušlo u parlamentarnu proceduru, imamo uveravanja da će biti veoma brzo i stavljeno na dnevni red i izglasano. To su procene glavnih političkih ličnosti Litvanije."

Mrkić i Linkevičius su ranije danas potpisali Memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: