Saslušanje carinika i špeditera

U toku saslušanje 14 osoba osumnjičenih da su oštetili državu za više od dva miliona evra. Privedeni carinici, špediteri i vlasnici privatnih firmi.

Izvor: B92, RTS

Sreda, 03.04.2013.

09:42

Default images

Petoro od 14 privedenih pokušalo je da uništi dokumentaciju pre hapšenja, saopštilo je tužilaštvo.

Kako je potvrđeno za B92 u policiji, privođenje je počelo jutros, a akciju su sprovele Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i služba za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivene islednike, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Privedeni su Nikola Stojsavljević, Dejan Stanišić, Nenad Miodragović, Igor Filipović, Duško Trkulja, Aida Beganović, Igor Subotić, Boško Šuša, Dragica Lazić, Mirjana Dakić, Vladimir Perunović, Munir Jamini, Vladan Petković, Bane Ivović.

Oni se terete da su tokom prošle godine uvezli 94 kontejnera s garderobom iz Kine koji su brodom stizali u Rijeku, a odatle kamionima prebacivani u Srbiju. Kako bi platili manje carine i poreze, pravili su lažnu dokumentaciju u kojoj su navodili da uvoze pločice, voće, nameštaj.

Kontejneri nisu proveravani, tako da je roba sa lažnim papirima prolazila granicu i završavala širom Srbije.

Članovi grupe su platili iznos carine i PDV od 57.945.010 dinara, iako je stvarna vrednost iznosila 258.574.400 dinara, čime je ostvarena protivpravna korist u iznosu od 200.629.320 dinara, za koji je i oštećen budžet Srbije.

Petoro od 14 osumnjičenih za malverzacije sa carinama noćas su pokušali da unište dokumentaciju o nezakonitom uvozu robe pošto su obavešteni o pokretanju istrage, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal, u kome su počela saslušanja privedenih.

Zbog neovlašćenog objavljivanja podataka o aktivnostima Tužilaštva i policije na tom predmetu i najave da će danas biti pokrenuta istraga, uništavanje dokaza su pokušali Dragica Lazić, Mirjana Dakić, Igor Filipović, Igor Subotić i Boško Suša, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Oni su prilikom lišenja slobode zatečeni u magacinu špedicije "Global šped", ali su intervencijom policije sprečeni u pokušaju da unište dokumentaciju.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal počela su saslušanja sedam carinskih službenika i sedam vlasnika i zaposlenih u špediterskim preduzećima "Global šped" i "Samba eksport-import".

Svima je određeno zadržavanje od 48 sati i u tom roku će biti završeno njihovo salušanje i odlučeno o pokretanju istrage.

U radu na ovom predmetu Tužilaštvo za organizovani kriminal je sarađivalo sa Upravom carine, na osnovu čijih podataka je utvrđena visina štete koja je pričinjena budžetu Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Uprava carina: Nismo iznenađeni

Uprava carina saopštila je danas da privođenje 14 osoba osumnjičenih da su oštetile državu za oko dva miliona evra, među kojima je sedam carinskih službenika, nije iznenađenje za tu službu.

"Pomenuta akcija za carinsku službu nije iznenađenje, već je naprotiv Uprava obezbedila neophodnu dokumentaciju na kojoj je slučaj i zasnovan", piše u saopštenju.

Dodaje se da se carina tokom višemesečne akcije maksimalno angažovala da pomogne pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivenog islednika, Upravi kriminalističke policije, kao i Tužilaštvu za organizovani kriminal na razotkrivanju navedenih zloupotreba.

"Upravi carina je kao instituciji u interesu da se iz službe udalje ljudi koji zloupotrebljavaju položaj na kome se nalaze, jer time blate ime svih onih koji pošteno rade svoj posao", navodi se u saopštenju.

Uprava carina naglašava da se kontinuirano bori protiv korupcije u svojim redovima i da je Unutrašnja kontrola Uprave carina nosilac
strategije te borbe, kao i da su u nju uključeni i svi zaposleni u službi.

U saopštenju se dodaje i da je i dalje u funkciji dežurna telefonska linija 066 303-300 za prijavljivanje svih nepravilnosti u radu carinskih službenika.

"Činimo sve kako bi se integritet carinika izgradio i osnažio. Ono čime mi kao Uprava carina možemo da budemo zadovoljni je da se ni
u januarskom istraživanju javnog mnjenja o korupciji, koje su radili UNDP i CESID, ne nalazimo u vrhu liste što do pre nekoliko godina nije bio slučaj", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: