Srbi: Nećemo ono što je protiv nas

Srbi sa severa Kosova koji su blokirali prelaz Jarinje poručili da neće učestvovati u sprovođenju dogovora u Briselu ako oni budu na štetu građana sa severa KiM

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.04.2013.

13:19

Default images

Par kilometara duga kolona putničkih vozila sa Srbima sa severa Kosova stigla je nešto posle 13 sati na administrativni prelaz Jarinje, koji je blokiran.

Srbi koji protestnom vožnjom žele da skrenu pažnju pregovaračima u Briselu na to da neće prihvatiti eventualna protivustavna rešenja za Kosovo, okupljaju se na prelazu koji intenzivno nadleće helikopter Kfora, javio je Tanjugov dopisnik s mesta zbivanja.

Bivši poslanik u Skupštini Srbije, sada odbornik Demokratske stranke u Skupštini opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Đoković rekao je obraćajući se okupljenima da Srbi sa severa Kosova imaju svoju zemlju, svoju državu i teritoriju i da žele da tu da ostanu. “Ne računajte da će Srbi sa severa Kosova učestvovati u bilo kakvim nakaradnim dogovorima i implementaciji i realizaciji bilo čega što nije u interesu i na korist srpskog naroda, odnosno svega onoga što se protivi našem Ustavu”, rekao je Đoković uz podsećanje da je na snazi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ne želimo da menjamo svoj prosvetni sistem, svoj sistem opštinskih samouprava, socijalne zaštite i zdravstveni sistem, to je naša poruka svima koji ovih dana i ovih meseci pregovaraju o našim sudbinama, rekao je Đoković.

On je rekao da su Srbi na Jarinje došli sa srpskim tablica, vozačkim dozvolama i ličnim kartama i da lična dokumenta neće da menjaju. “I naš dragi Beograd treba da čuje da smo mi Srbija, nismo Kosovo, da mi imamo institucije Republike Srbije, ne institucije srpskog naroda. Institucije nekog naroda neka prave za nove narode i nove države, Srbija je stara država, mi smo stari narod, mi smo svoji na svome, tako želimo da ostane i opstanemo”, poručio je on.

Takođe je istakao da su Srbi okrenuli leđa prelazu Jarinje ali da to ne znači da su okrenuli leđa Srbiji i da poruku srpskog naroda sa severa Kosova niko ne treba da shvati kao prvoaprilsku šalu.

“Nikada niko od nas neće okrenuti leđa Srbiji, ali tražimo reciprocitet. Leđa smo okrenuli ovoj nesrećnoj granici i ovom nesrećnom zdanju koje ovde stoji sa opomenom, sa željom i stalnom našom težnjom da ovo jednoga dana nestane,” rekao je Đoković.

On je pozvao predstavnike Srba sa Kosova koji učestvuju u briselskom dijalogu da se “vrate u narod i dele njegovu sudbinu” a takodje je kritikovao Ustavni sud što već nije doneo odluku o ustavnosti i zakonitosti do sada postignutih sporazuma u Briselu.

Srbi sa severa KiM okupili su se pred sutrašnju osmu rundu razgovora u Briselu predstavnika Beograda i Prištine kako bi skrenuli pažnju pregovaračima da se neće saglasiti s protivustavnim rešenjima.

Predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović izjavila je Tanjugu da do protestne vožnje dolazi zbog straha koji građani imaju pred sutrašnje razgovore u Briselu.

Ona je dodala da će se kod prelaza Jarinje građanima neko obratiti od predstavnika opština sa severa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: