Kako Rusi i Amerikanci vide sebe

Način na koji SAD i Rusija vide jedna drugu promenio se iz temelja, istakli su bivši ambasadori te dve zemlje na skupu u Moskvi.

Izvor: Beta

Nedelja, 31.03.2013.

19:50

Default images

Dok Rusi smatraju da su obe zemlje velike sile, veterani američke diplomatije su rekli da za Amerikance u svetu koji se menja, Rusija više nema nekadašnji značaj, već se obe zemlje bore da se prilagode preraspodeli ekonomske i političke moći u svetu.

Bivši ambasador SAD u Moskvi, a sada šef programa Fondacije Karnegi za Rusiju, Džejms Kolins, rekao je da su promene u svetu "veoma dubok izazov za Moskvu i Vašington, a što je najvažnije, primoravaju ih da razmotre svoje delovanje u svetu čiji oni više nisu jedini lideri".

Devetoro bivših ambasadora se sastalo u Moskvi povodom 80. godišnjice uspostavljanja dipolomatskih odnosa SAD sa Sovjetskim savezom 1933. godine.

Džek Metlok (83), američki diplomata koji je u Moskvi proveo niz godina, a ambasador bio od 1987. do 1991, rekao je da većinu Amerikanaca Rusija ne zanima, dok, s druge strane, Rusi burno reaguju na politiku SAD.

Ono malo interesovanja Amerikanaca za svet uglavnom se odnosi na Bliski istok i Kinu, rekao je Metlok.

Jurij Dubinjin, sovjetski ambasador u Vašingtonu 1986-1990, rekao je da "Rusija i SAD ostaju velike diplomatske sile", uprkos ekonomskim i političkim preokretima poslednjih decenija.

"Svet ih je tako gledao u prošlosti, i tako ih vidi i sada", rekao je Dubinjin.

Njegov naslednik na mestu ambasadora SSSR u Vašingtonu, Aleksandar Bešmertnjik, rekao je da "oni koji znaju kako se upravlja odnosima", treba da pojačaju diplomatske napore u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: