Niš:Devojčica van životne opasnosti

Sedmogodišnja devojčica iz Kruševca, koja je zadobila prelom lobanje kada se srušio ringišpil u Sokobanji, operisana je i nalazi se van životne opasnosti.

Izvor: B92, Blic

Nedelja, 31.03.2013.

13:38

Default images

Devetoro prvaka iz Kruševca povređeno, od kojih jedan teže, kada se polomio stub ringišpila u Sokobanji. Policija privela vlasnicu zabavnog parka, .

Kako saznaje B92, policija je privela vlasnicu zabavnog parka Valentinu Asanović i radnika u tom parku Sašu Ajdarevića zbog izazivanja opšte opasnosti.

Sedmogodišnja devojčica A. N, koja je zadobila prelom lobanje, operisana je u niškoj klinici i sada se nalazi u tzv. veštačkoj komi. Operacija je trajala dva i po sata, a očekuje se da uskoro bude u svesnom stanju.

Devojčica je zadobila tešku povredu glave kada je na nju pao deo konstrukcije ringišpila. Ipak, prognoze lekara su optimistične, javlja reporter B92.

"Suviše je rano davati prognoze o posledicama i motoričkom deficitu, ali računamo da smo blagovremenom operacijom preveli dete u zonu stablnosti i računamo da je ono van životne opasnosti", rekao je neurohirurg Ivan Stefanović.

Prema njegovim rečima, lekari su stvorili uslove da se krvarenje dalje ne širi na mozgu devojčice.

"Devojčica je primljena u svesnom stanju, ali je bila pospana u usporena", rekla je neurohirurg na Dečjem odeljenju Kliničkog centra u Nišu Vesna Novak i dodala da će prognoza o zdravstvenom stanju devojčice moći da se zna 24 sata nakon operacije.

Pomoćnik direktiora Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju dr Dragoljub Živanović rekao je za B92 da su povređena deca primljena na kliniku u prepodnevnim časovima, da je sedmoro njih pretrpelo lakše povrede i da se sada nalaze u stabilnom stanju.

"Sedmoro dece sam ja primio i pregledao. Konstatovao sam lakše povrede, ali su radi njihove bezbednosti svi zadržani na odeljenju i biće urađeni dodatni pregledi", rekao je on.

Oni će ostati na ispitivanju 24 sata, a sa njima su roditelji i učiteljica. Očekuje se da će sutra biti puštena kući.

U trenutku nesreće 17 učenika OŠ "Nada Popović" iz Kruševca bilo je na ringišpilu na izletištu "Borići". Prva pomoć deci je ukazana u Domu zdravlja Sokobanja, a potom je sedmoro đaka zbrinuto na internom odeljenju Dečje klinike u Nišu.

Portparol zaječarske policije Sanja Dimitrijević rekla je da je do nesreće došlo kada se polomio stub na ringišpilu koji se nalazio na šetalištu u Sokobanji. U Sokobanji se nalazi oko 90 đaka OŠ "Nada Popović" i smešteni su u hotelu "Zdravljak". Deca su u Sokobanju stigla u petak i planirano je da ostanu sedam dana.

Prema rečima učiteljica koje su sa decom, pre mališana iz Kruševca na ringišpilu su se vozila deca iz neke druge škole i bez problema su završila vožnju. "Blic" nezvanično saznaje da se jedan od učitelja se izdvojio od grupe i decu odveo na izletište "Borići".

Jelena Ivanović, direktorka OŠ "Nada Popović", odmah je po dobijenoj vesti o tragediji krenula za Niš.

"Ovo je izuzetno neprijatna situacija za sve nas. Radila sam kao učiteljica 12,13 godina, vodila sam decu na Školu u prirodi i Sokobanja je uvek bila jedno od najbezbednijih mesta. Na tom ringišpilu deca su se igrala godinama i nikada nije bilo incidenata. U stalnom smo kontaktu sa roditeljima povređene dece. Učitelji su sa decom koja su ostala u Sokobanji i ona su bezbedna", kazala je ona.

U bolnicu u Nišu su stigli i roditelji povređene dece. Oni su, kao i učiteljice, veoma uznemireni i nisu hteli da govore za medije. Pojedini od njih kažu da su o nesreći saznali iz medija, ali su istakli da za to ne krive učiteljicu, budući da je morala da najpre zbrine povređenu decu.

Povređene mališane u bolnici obišao je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, koji je rekao da će zatražiti odgovornost svih, počev od načelnika školske uprave, direkotra škole i učitelja jer se, kako je naglasio, ovakve stvari ne smeju dešavati.

"Zamolio sam roditelje, kada se vratimo u Kruševac, da napravimo zajednički sastanak", rekao je Gašić, dodajući da je grad u ovom trenutku spreman da pošalje autobus iz Kruševca da preostalu decu vrati iz Sokobanje.

On je istakao da će dalje korake koji će biti preduzeti saopštiti Ministarstvo prosvete. Gašić je, nakon obilaska dece, rekao da su mališani u dobrom stanju i da su roditelji sa njima.

"Ako je došlo do povreda dece neko mora da odgovara, ali ko videćemo narednih dana", rekao je načelnik školske uprave u Kruševcu Milan Đokić, dodajući da "sada možemo samo da poželimo ozdravljenje deci".

Na pitanje da li je u redu da roditelji o povredama saznaju iz medija, Đokić je rekao da je naravno o čitavom slučaju neko trebalo da obavesti roditelje, najpre učiteljice školsku upravu, a oni dalje.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je takođe došao da obiće povređene učenike, rekao je da će grad obezbediti smeštaj za roditelje koji će noćas biti uz svoju decu.

Na licu mesta uviđaj su izvršili policija, istražni sudija Osnovnog suda u Zaječaru i inspektori rada koji proveravaju da li je vlasnik ringišpila imao dozvolu za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: