Mandela "sve bolje i bolje"

Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

11:42

Default images

Južnoafričko predsedništvo saopštilo je juče da 94-godišnji Mandela diše bez teškoća, pošto mu je višak tečnosti izvučen iz pluća da mu olakša disanje. Danas su dodali da se on odmara i da je njegovo zdravstveno stanje bolje. Nije rečeno koliko će ostati bolnici, prenosi BBC.

Mandela je primljen u bolnicu u sredu uveče, a južnoafrički predsednik Džejkob Zuma uputio je tada poruku narodu da "ne smeju da paniče".

Crkve širom Južne Afrike održavaju molitve za obolelog bivšeg predsednika.
Foto: Beta, AP
Nelson Mandela je prvi demokratski izabrani predsednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (1994-1999), a mnogi ga smatraju ocem nacije zbog toga što je predvodio borbu protiv aparthejda.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

Mandela je prvo oboleo od tuberkuloze 1980-ih kada je bio u zatvoru na Ostrvu Roben. Pluća su mu oštećena dok je radio u zatvorskom kamenolomu. Mandelino zdravlje se pogoršalo u poslednje vreme i ovo mu je četvrti boravak u bolnici u dve godine.
Foto: Beta, AP
Očekuje se da će nekoliko stotina ljudi danas da se okupi u crkvi Redžina Mundi u Sovetu, nekada centralnom mestu za borbu protiv aparthejda.

Dopisnik BBC-a rekao je da su Južnoafrikanci mole za oporavak Mandele koji je za njih i dalje moralni uzor iako se povukao iz javnog života pre jedne decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: