Knin: Palicama na pravoslavne đake

Više mlađih osoba napalo na putu ka manastiru Krka osam đaka pravoslavne bogoslovske srednje škole, povredivši šestoricu njih, od kojih jednog teže, navodi HRT.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 17.03.2013.

19:56

Default images

Bogoslovi su napadnuti oko 13 časova, najpre verbalno, a potom i fizički.

Policija je privela i identifikovala napadače. Kako prenosi Tanjug, u pitanju su Hrvati iz Kistanja kod Knina, inače doseljenici s Kosova, koji su napali polaznike bogoslovije "Sveta tri jerarha" u manastiru Krka.

Načelnik Šibensko-kninske policijske uprave Ivica Kostanić potvrdio je događaj za Hrvatsku televiziju, ističući da je policija obavila uviđaj i našla počinioce, a da će, s obzirom na težu povredu jednog od napadnutih, kasnije dati i potpun izveštaj.

Događaj je osudila uprava bogoslovije, a u svom saopštenju na stranicama Eparhije dalmatinske SPC navodi da su se u svoje slobodno vreme đaci bogoslovije uputili prema Kistanju, a iz suprotnog smera je naišlo vozilo koje je jurnulo na njih.

"Ðaci su uspeli da se izmaknu, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i pretnje. Vozilo se udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim posle desetak minuta vratio iz pravca manastira i preprečilo put prema mestu, a iz njega su izišla četiri mladića stara oko 15 godina", navodi se u saopštenju.

Ti su mladići uz pretnje bogoslovima govorili da neće doći do Kistanja, a onda pozvali svoje starije drugove - 25-godišnjake s bejzbol palicama i metalnim šipkama, pa su fizički nasrnuli na đake bogoslovije.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbeći sukob, ali je jedan od napadača bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M.S. po licu i naneo mu teže telesne povrede, zbog čega je na lečenju u hitnoj pomoći u Šibeniku.

Nakon toga, izbila je opšta tuča u kojoj su bogoslovi zadobili lakše telesne povrede.

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan.

"Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena bezbednost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo verska i nacionalna mržnja", ističe se u saopštenju i izražava očekivanje da će nadležne državne institucije počinioce ovog zlodela privesti pravdi i adekvatno kazniti.

"Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki krst i stradanje, ali se kao pravoslavni hrišćani moramo moliti Bogu za počinioce ovoga zlog dela koji Hrvatsku ne vodi prema Evropi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: