Dačić: Priština će teško popustiti

Priština će teško popustiti jer ima podršku SAD, izjavio je za “Novosti“ premijer Ivica Dačić, ocenjujući da u EU misle da će Srbija uraditi sve za datum.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Četvrtak, 14.03.2013.

21:44

Default images

Iako su pojedini mediji, pa i sam predsednik Srbije, prethodnih dana preneli da je dogovor s Prištinom veoma blizu, premijer Dačić tvrdi da su pregovori zapeli, i to zbog protivljenja Prištine da prihvati bilo koji predlog Srbije u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

Dogovora nema i neće ga biti dok se ne razmotri šta će biti ta zajednica, kaže Dačić za “Večernje novosti“, dodajući da Srbija želi kompromis, ali da neće prihvatiti poniženje.

Dačić istovremeno demantuje da je bilo govora o sporazumu o normalizaciji odnosa, kako spekulišu neki mediji. “Plašim se da smo udarili u zid, ali ne krivicom Srbije, koja je u potpunosti opredeljena za nastavak pregovora i pronalaženje rešenja“, poručio je Dačić.

Šta je sve premijer Dačić rekao u razgovoru za "Večernje novosti", možete pročitati u našoj rubrici Intervju. Međutim, portal “Balkan insajt“ preneo je sinoć sasvim suprotne informacije. Pozivajući se na neimenovanog evropskog diplomatu, "Balkan insajt" piše da su se kosovski i srpski zvaničnici dogovorili o izvršnim ovlašćenjima koja će biti predata opštinama na severnom delu Kosova, ali da se još nisu saglasili o tome ko će tamo imenovati sudije.

Međutim, iz izjava predsednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, nakon današnjeg sastanka sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, nije bilo jasno ima li dogovora s Prištinom.

Pre Beograda, Eštonova je posetila Prištinu, gde je s kosovskim zvaničnicima razgovarala, kako je navela, "o sprovođenju sporazuma koji su već postignuti i o potrebi da se okončaju pregovori i postignu sporazumi o otvorenim pitanjima, posebno o severnom Kosovu, što je pre moguće“.

Podsetimo, spekulacije o tome da je dogovor s Prištinom blizu pokrenuo je predsednik Nikolić kada je u ponedeljak u Briselu izjavio da je albanska strana popustila i da će sporazum biti potpisan već 20. ili 28. marta. Međutim, premijer Dačić je već narednog dana demantovao navode šefa države.

Međutim, beogradski dnevnik "Blic" je sinoć, dan uoči posete Ketrin Ešton, objavio da su Beograd i Priština postigli dogovor o Zajednici srpskih opština, ali da su obe strane zatražile od EU još malo vremena kako bi pripremile svoju javnost.

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine biće održana 20. marta u Briselu.

Simić: Bez sudija i policije Zajednica puka NVO

Predrag Simiæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić je, gostujući u Vestima TV B92, ocenio da se najpre, kada je najavljen odlazak Ketrin Ešton na Kosovo, nije očekivalo da će ona nešto iz Prištine poneti. Ali kada je ona najavila dolazak u Beograd, nakon sastanka sa Tačijem, očekivanja su za trenutak povećana. Ona nije donela ništa iz Prištine Beogradu, kaže profesor i ocenjuje da je u toku "šatlovanje" i Dačića i Tačija.

S druge strane, primećuje profesor, predsednik Nikolić, čini se, sa optimizmom očekuje ono što će doneti pregovori. Ono na čemu su oni "zapeli" su pitanja sudija i policije u Zajednici opština. "Reč je o elementima koji čine državnost. Priština ne želi to da ispusti iz ruku, a ako toga ne bude bilo Zajednica srpskih opština bi bila puka nevladina organizacija", kaže profesor Simić.

On navodi da je Priština iznela predloge onoliko koliko može da istrpi njeno javno mnjenje, jer će uskoro izbori na Kosovu. Profesor podseća da i u Srbiji slede rekonstrukcija vlade ili izbori. Zato, u ovom trenutku, problem može da reši treći, a to je Ketrin Ešton, koja je tu da pokaže da EU po ovom pitanju funkcioniše i može nešto da postigne, kaže profesor.

Profesor podseća da se Beograd bori i za datum pregovora, a Priština za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i za "beli šengen".

Profesor Simić je u četvrtak, za agenciju Anadolija, rekao da je "neka završnica" u toku, ali da je konačan dogovor daleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: