Franja pričao sa Benediktom XVI

Jedan od prvih poteza novogizabranog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje bio je telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

11:23

Default images

Benedikt XVI abdicirao je prošlog meseca i od poslednjeg dana februara privremeno boravi u papskom letnjikovcu Kastel Gandolfu, 25 kilometara udaljenom od Rima.

Portparol Svete Stolice Federiko Lombardi saopštio je sinoć da će novi papa vrlo verovatno imenovati novog državnog sekretara u kojeg će, kako je naveo, imati poverenja.

Dosadašnji državni sekretar Tarcisio Bertone podneo je ostavku 28. februara, na dan kada je Benedikt XVI napustio pontifikat. Papa Franjo je svog prethodnika, koji sada nosi titulu "pape u miru", nazvao neposredno nakon obraćanja vernicima na Trgu svetog Petra.

Izvori u Vatikanu su, kako je prenela agencija Roters, najavili da će papa Franjo uskoro posetiti Benedikta XVI. Iako je Benedikt XVI iz svojih službenih papinskih prostorija iselio pre dve sedmice, agencije su javile da će Franjo još neko vreme morati da pričeka na useljenje, dok se papinski stan ne preuredi po njegovoj želji.

Do tada će živeti u skromnoj sobi u Kući svete Marte, u koju su smešteni i ostali kardinali koji su učestovali u njegovom izboru.

BBC je javio da će prvo putovanje novoizabranog pape biti u Brazil, jula ove godine gde će učestvovati na obeležavanju Svetskog dana mladih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: