Novi papa dobar i za Rusiju

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Južnoj Americi, episkop karakaski Joan, izjavio je da novoizabrani papa Franja "ima dobar odnos prema Rusiji".

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.03.2013.

08:55

Default images

On je naveo i da novog papu karakteriše skromnost, prenosi Itar-Tas.

Po njegovim rečima, bivši arhiepiskop Buenos Ajresa Horhe Mario Bergoljo svake je godine prisustvovao božićnoj liturgiji u pravoslavnoj crkvi u argentinskoj prestonici i održavao tesne i prijateljske odnose s pravoslavnim duhovnicima u Argentini. Novom papi je stigla čestitika i od Vladimira Putina.

"Uvek ga je krasila jednostavnost i skromnost u komunikaciji sa ljudima. U Buenos Ajresu je više voleo da koristi javni prevoz, autobus ili metro. Kada su mu predlagali da se prebaci taksijem, on je ljubazno odbijao, govoreći da će sam", naveo je episkop Joan.

Po njegovim rečima, u decembru prošle godine bila je održana izložba ruskih pravoslavnih ikona, zahvaljujući budućem papi.

Naveo je da ruski organizatori nikako nisu mogli da nađu izložbenu salu, jer su sve bile zauzete godinu unapred i da su pomoć zatražili od arhiepiskopa Buenos Ajresa Horhea Marija Bergolja.

"Zahvaljujući njegovoj ličnoj naredbi, za više od 80 ikona savremenih ruskih majstora dodeljena je sala za izložbe prestižnog Katoličkog univerziteta Argentine. Izložba koja je bila u toku bila je privremeno sklonjena", naveo je episkop Joan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je papi Frančesku izbor na mesto poglavara Rimokatoličke crkve i izrazio uverenje da će biti konstruktivna saradnja Rusije i Vatikana.

"Ubeđen sam da će se konstruktivna saradnja Rusije i Vatikana i dalje uspešno razvijati na osnovu hrišćanskih vrednosti koje nas objedinjuju", piše u Putinovoj čestitki.

Putin je poželeo papi Franji plodotvoran rad na jačanju mira i na unapređenju međucivilizacijskog i međuverskog dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: