Tucić: Novi papa iznenađenje

Verski analitičar Živica Tucić izjavio je da izbor Argentinca Horhea Maria Bergolja za papu Franju predstavlja iznenađenje.

Izvor: Beta

Sreda, 13.03.2013.

21:20

Default images

Tucić podseća da program novog pape nije poznat kao i njegova uloga i navodna povezanost s vojnom huntom u Argentini krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka.

On je za agenciju Beta izjavio da se radi o prvom papi Latinoamerikancu i uopšte prvom čoveku Katoličke crkve koji nije iz Evrope.

"On je pripadao starijoj generaciji kardinala, ima 76 godina, i nije bio među favoritima. Pominjan je u grupi od 20 kardinala, ne u prvih deset. Njegov program je nepoznat i ne možemo reći da li je spreman da preduzme neke promene koje su toliko potrebne Katoličkoj crkvi. Ja ih ne moram nazvati reformama, ali promene", rekao je Tucić.

On je naveo da u karijeri novog pape postoje određene "nejasnoće" koje se tiču vojne diktature u Argentini i da postoje neke informacije po kojima je bio blizak hunti.

"Bilo je i otvorenih okrivljavanja, a i on je govorio o svojim kontaktima (s huntom), ali je rekao da se susretao sa predstavnicima hunte da bi štitio neke sveštenike i bogoslove. Taj deo njegove biografije nije toliko jasan", rekao je Tucić.

Prema njegovim rečima, te stvari su veoma bitne za Argentinu, ali i za ostatak Latinske Amerike, jer u tom delu svetu "još nisu savladane emocije" vezane za period vojnih diktatura.

Govoreći o izboru imena, rekao je da je novi papa izabrao lepo ime jer se ono odnosi na Svetog Franju Asiškog, veoma skromnog monaha koji je mnogo pomogao Katoličkoj crkvi.

"Njegovo ime nagoveštava skromnost i spremnost na služenje, a ne na pompu i na raskoš. Jako je važno koje ime neko izabere, nije to tek tako. To je i znak da je njegov program da sledi Svetog Franju. To je, ipak, nada za Katoličku crkvu", rekao je Tucić.

Za novog papu večeras je izabran Argentinac Horhe Mario Bergoljo rođen 17. decembra 1936. godine. Više o tome ko je novi papa možete pročitati u njegovoj biografiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: