"Prese": Sa Đinđićem je umrla nada

Osvrćući se na desetogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića bečki list "Prese" ocenjuje da je sa ubistvom reformskog premijera u Srbiji umrla nada za promene.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.03.2013.

08:52

Default images

"Barem sećanje na ubijenog bivšeg premijera još ujedinjuje njegove posvađane naslednike. Bez reči i sa cvećem u rukama su hiljade u utorak obišle grob Zorana Đinđića", prenosi list i dodaje citat direktora pozorišta Kokana Mladenovića da je "Đinđić bio poslednji koji je davao povod za nadu".

"Kada na njega mislim, mislim i na izgubljeno vreme i jednu izgubljenu generaciju", dodao je on.

"Prese" podseća da je Zvezdan Jovanović ispalio smrtonosni metak, da su uhapšeni i njegovi saučesnici, ali da nikada nisu otkriveni ljudi iz pozadine, koji su postigli svoj cilj - sa Đinđićem je umrla i nada na promene.

List ističe da su njegovo nasleđe zajedno prokockali njegovi naslednici i nekadašnji suparnici.

Na putu od Đinđića željene demokratizacije i približavanja zapadu čini se da je ova zemlja, pod teretom partijske i prijateljske privrede, krize, kao i nacionalističke manipulacije, zastala, podvlači dnevnik. "Prese" naglašava i da su njegovi naslednici izbegavali obračun sa obaveštajnim strukturama iz doba Miloševićevog režima, i umesto toga su se upustili sa sumnjivim tajkunima.

Đinđićeve demokrate su mutirale u jednu partiju održavanja na vlasti, i zbog toga su prošle godine kažnjeni od svojih razočaranih birača, konstatuje bečki list i prenosi da nekadašnji portparol Slobodana Miloševića Ivica Dačić u međuvremenu citira nekadašnjeg protivniak Đinđića, a duboki naklon došao je i od strane potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

"Kao "novi Đinđić" se danas u srpskoj javnosti pominje čovek, koji je nekada želeo da preimenuje Bulevar Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića", ukazuje "Prese".

List ujedno prenosi i reči majke ubijenog premijera, Mile, koja je kazala da bi bilo bolje da se razoktrije istina o smrti Zorana, jer što više vremena prolazi, to će se osetiti njegovo nedostajanje, pošto je pokušao da reši ono sto do danas nije rešeno u Srbiji. "Habrost ga je koštala glave", poručila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: