Nađena ukradena Rembrantova slika

Uprava kriminalističke policije pronašla je ukradenu Rembrantovu sliku "Portret oca" iz 1630. na području Sremske Mitrovice, potvrđeno je za B92 u policiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2013.

20:04

Default images

U akciji su privedene četiri osobe u novosadsku policiju, rečeno je za B92, a autentičnost pronađene slike potvrdili su eksperti.

Kako je saopšteno, slika je neprocenjive vrednosti, a ukradena je iz Muzeja grada Novog Sada pre sedam godina sa još tri vredna umetnička dela.

Slika "Portret Rembrantovog oca" je 8. januara 2006. godine ukradena iz novosadskog muzeja, kada su dve maskirane i naoružane osobe vezale čuvara i osim ove, ukrali još tri slike - Rubensovog „Seneku”, "Noćni pejzaž sa ribarom" Pjera Frančeska Mola i sliku "Glava Hrista" nepoznatog nemačko-holandskog autora iz 16. veka.

Pljačka je bila profesionalno izvedena i veoma "elegantna", jer osim toga što nije bilo povređenih, sve slike su izvađene iz ramova u kojima su bile bez ikakvih oštećenja. Rembrant je čuvan u posebnoj vitrini sa sistemom otvaranja, koji je zahtevao više vremena za otključavanje, ali ni vitrina nije pretrpela oštećenja.

Nakon krađe, stručnjaci su procenili da Rembrantova slika vredi najmanje 2,5 miliona funti. Tada se spekulisalo i o tome da li je delo zaista naslikao čuveni holandski majstor ili neko od njegovih učenika, ali je navedeno da je svakako veoma vredna.

Tadašnji direktor Drago Njegovan rekao je da je slika koja se pripisuje Rembrantu u muzej stigla kao legat ginekologa Branka Ilića, a pozvao je i kradljivce da vrate sva četiri dela jer ih je "nemoguće prodati" - u Srbiji jer je u zemlji ukradena, a u Evropi jer "kolekcionari nemaju više interesovanja za dela koja nikome ne mogu da pokažu".

Inače, "Portret oca" je kraden i ranije, sredinom 90-ih, nakon čega je pronađen u Španiji.

Odmah posle krađe u Novom Sadu sve slike su ubačene u Interpolovu bazu podataka ukradenih umetničkih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: