Filozof Đinđić i danas popularan

Naučni rad Zorana Đinđića i dalje je manje poznat od njegovog političkog delovanja, ali i danas je aktuelan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2013.

16:00

Default images

Đinđićeve naučne spise proučavaju istoričari, filozofi, sociolozi, politikolozi i studenti, koji nekadašnjeg premijera izučavaju i kao političkog mislioca, a ne samo kao praktičara.

"Ja sam Zorana Đinđića upoznala taj krajem osamdesetih godina i kada bi javno govorio moram da priznam da je ponekad i meni bilo nerazumno, ali on koji je puno ulagao i uvek radio na sebi tako je unapređivao i taj svoj politički govor. Umeo je od tog jednog kamernog, akademskog profesora da postaje pobornik aktuelnih političkih ideja na trgovima i da to jedan običan čovek prepoznaje i nažalost tek nakon ubistva. Verujem da je u zadnjih 10 godina , kako im je život nalagao, da kad odmere ono što je govorio Zoran i ono što su govorili posle Zorana, vide da je to bila jedna vitalna energija i da je to bio veliki gubitak za svakoga od nas“, kaže Ružica Đinđić, supruga pokojnog premijera.

Radove filozofa, koji je nemačke klasike čitao u originalu, objavljene osamdesetih kod malih izdavaća i u malim tiražima, danas je teško naći.

„Đinđić je svoje filozofske radove objavljivao, da podsetim između 1976. i 1996. dakle punih 20 godina dok je Đinđić političar bio između 1993. i 2003. Dakle duplo manje. Pa ipak za Đinđićevu misao se kontakst pre ili radije traži i pronalazi u politički, neretko improvizovanim i iznuđenim dnevnim reakcijama, nego što za njegovu misao kontekst pronalazi u njegovom mišljenju“, smatra filozof Novica Milić.

Filozof Žarko Puhovski kaže da su te dve prve njegove knjige čitali oni koji su trebali da ih čitaju. „Naime oni koji su ih mogli razumijeti. Usput puno više izvan Srbije nego u Srbiji, jer je Zoran imao jednu posebnu kulturnu karakteristiku u odnosu na Srbiju, a to je kontakt s nemačkom kulturom koja je u Srbiji bila veoma slaba“, dodao je on.

Latinka Perović, istoričarka, pak kaže da mi danas tek na neki način otkrivamo Zorana Đinđića „u jednoj važnoj dimenziji njegovog intelektualnog egzistiranja, tj. u njegovoj filozofskoj dimenziji“.

Filozofski i politički radovi dostupni su u izdanju "Izabrana dela Zorana Đinđića". "Politika i društvo. Rasprave, članci i eseji" četvrti je tom tog izdanja koji je predstavljen, a u kom su objedinjeni Đinđićevi tekstovi objavljeni u časopisima tokom osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: