E sad će vam biti jasno sve o mleku

Ministar poljoprivrede objasnio za B92 šta je superanaliza mleka pokazala. Iz holandske laboratorije, međutim, kažu da je mleko iz Srbije "alarmantno".

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

08:50

Default images

Goran Knežević je za B92 najavio i da će biti održan sastanak s prerađivačima i proizvođačima mleka, kako bi se postigla saglasnost o budućim koracima u procesu smanjivanja granice aflatoksina u mleku. Povećanje dozvoljenog nivoa aflatoksina je, kako kaže, bila kratkoročna mera, koja će kratko trajati.

"Plan Vlade Srbije je ono što smo rekli na početku. Znači, kada smo uvodili ovu meru, rekli smo da je ona kratkoročna i da je privremena, što znači da ćemo u međuvremenu da odradimo par stvari koje su neophodne da bi mogli da ukinemo tu meru. To je pre svega da sinhronizujemo mere i pravilnik koji su kod nas u Ministarstvu, da s delom zdravog kukuruza i sa zdravim zeolitom, koji dajemo poljoprivrednicima, uspemo da krave izluče te toksine i da dobijemo kvalitetno mleko", rekao je on novinaru B92. Na pitanje da li će reći konačno koje mlekare su proizvle mleko sa povišenom nivoom aflatoksina, Knežević nije hteo konkretno da orgovori, rekavši da nije reč o samo jednoj mlekari ili o samo jednom proizvodu. "Dešava se da se radi o dva proizvoda iz jedne mlekare, a da iz druge ne bude nijedan", kazao je on.

Izgleda, kako kaže, da se nije dobro razumelo prethodnih dana koje mleko je poslato na analizu, koja je pokazala da je mleko dobro - ili po našim ili po evropskim standardima.

"Tih 48 uzoraka se ne nelaze u prodaji u Srbiji. Oni su povučeni još 18. februara iz prodaje i mi smo njih, jer su imali granične vrednosti, poslali na superkontrolu i na toj superkontroli jedna trećina je bila dobra po evropskim merilima, dve trećine su bile dobre po našim novim merilima. Prema tome, to je čitava priča", rekao je on.

Direktor laboratorije: Sve preko 0,05 alarmantno

S druge strane, tvrdnje o bezbednom mleku koje ima nivo aflatoksina veći od propisanog u EU, dakle više od 0,05, demantuje Robert van Gorkom, direktor holandske laboratorije u kojoj je analizirano mleko iz Srbije.

Naime, on je za "Bli"c izjavio da se svi uzorci u kojima nivo aflatoksina prelazi limite propisane u EU kvalifikuju kao "alarmantni" i da je to slučaj i sa uzorcima iz Srbije.

Prema njegovim rečima, termin "alarmantan" nije upotrebljen specijalno za uzorke iz Srbije, već se tako u načelu nazivaju uzorci čije vrednosti prelaze dozvoljeni limit.

"Kada naši klijenti traže da izvršimo merenja, oni znaju da moramo da poštujemo taj protokol, iako je u Srbiji limit 0,5 mikrograma, a ne 0,05 kao u EU", kazao je Van Gorkom.

On je naveo i da protokol podrazumeva da kad je reč o uzorcima iz zemlje koja nije članica EU, laboratorija izveštaj mora poslati holandskoj Agenciji za bezbednost hrane (NVWA). "Ako je reč o članici EU, izveštaj šaljemo samo nadležnim organima dotične države", dodao je Robert van Gorkom.

Podsetimo, iz holandske laboratorije su stigle analize mleka iz Srbije koje su pokazale da 69,75 % uzoraka mleka ima preko 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu, dok su dva uzorka imala i preko naših novodozvoljenih 0,5 mikrograma po kilogramu.

Vlada je, kada je otkriveno da mleko ima znatno veći nivo aflatoksinha od 0,05 mikrograma po kilogramu donela odluku da se dozvoljena količina aflatoksina poveća deset puta, odnosno da se podigne na nivo od 0,5 mikrograma. nedugo nakon te odluke prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je rekao da će se nivo aflatoksina smanjiti na prvobitan od 0,05, dodajući da će zbog afere s mlekom biti smenjene četiri osobe, među kojima nije ministar poljoprovrede, čiju smenu je deo javnosti tražio.

Iz Ministarstva poljoprivrede je juče saopšteno da su počeli da rade na menjanju "novog" pravilnika, to jest na vraćanju "starog" po kom je granica za aflatoksin u mleku 0,05.

Ministar poljoprivrede je sve vreme govorio da je mleko koje je u prodaji bezbedno za upotrebu, što je ponovio i juče dodavši da je cela afera s mlekom, u stvari, nameštena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: