"Srbija nije Severna Koreja"

Srbija nije lična svojina SNS i Aleksandra Vučića, ona nije niti sme postati Čavesova Venecuela, ni Kimova Severna Koreja, kaže Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

Izvor: Danas

Utorak, 05.03.2013.

08:15

Default images

"Ne sme se zaboraviti da lični režimi, u kojima su političari sve, i sudije i tužioci i laboranti i veterinari i komandanti, uvek na kraju propadnu. Problem je što će u našem slučaju, ako tim putem krenemo, cena biti nenadoknadiva", rekao je Jovanović za "Danas" povodom odluke Skupštine Srbije da sednicu o bezbednosti hrane i mleka odloži za kraj marta.

LDP je, inače, još 25. februara inicirao održavanje te sednice.

To što se vladajuća većina oglušila na zahtev LDP, mada je zasedanje parlamenta na zahtev ove stranke bilo predviđeno za danas, 5. mart, Jovanović smatra dokazom da vlast u Srbiji funkcioniše na principima straha, manipulacije i unutarpartijskih ratova. On ističe da je "red kičma Evrope", u koju Srbija nikada neće stići ako promeni pravilnik o mleku i tako nasamari građane, isto kao što promeni budžet i predvidi manji deficit, a onda već u februaru postane jasno da je sve to velika laž i da para nema.

"Mi smo hteli da zajedno radimo na sređivanju haosa koji postoji u zakonima, uredbama i pravilnicima o bezbednosti hrane, a predsednik parlamenta je postupio kao partijski vojnik i LDP-u i Srbiji poručio da će Skupština o urgentnom pitanju razgovarati za mesec dana", kaže Jovanović, upozoravajući da će "svi pobeći iz zemlje i od zemlje koja se tako igra zdravljem svojih građana, institucijama, poverenjem koje je ključni sastojak svakog uređenog poretka".

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, kaže za "Danas" da njegova stranka takođe insistira na hitnom održavanju sednice parlamenta, ali da mu se sada čini da vlast prolongiranjem rasprave zapravo pokušava da zataška temu zatrovanog mleka i potpuno obesmisli tu sednicu.

On priznaje da, prema skupštinskom Poslovniku, vlast može sednicu da zakaže u roku od mesec dana, ali da je to krajnje neozbiljno u situaciji kada su građani uznemireni zbog neispravnosti mleka.

"To što prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić odlučuje o svemu predstavlja ozbiljno narušavanje institucija ove države. O ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću i njegovoj odgovornosti treba da odlučuju premijer i nadležni organi koji se bave pitanjima javnog zdravlja, a ne njegov stranački šef. Vučić je postao arbitar u svakom društvenom pitanju u Srbiji, a to je put u samovolju i uvod u neke opasne stvari iz prošlosti, što će DS pokušati da onemogući. Kao što građani sada podržavaju Vučića, uskoro će ga kriviti za svaki problem koji imaju u životu. Čini mi se da prvi potpredsednik Vlade pravi veliku grešku što na sebe preuzima da o svemu odlučuje", ocenjuje Stefanović.

Potpuno drugačije gledaju na stvari u Srpskoj naprednoj stranci. Oni negiraju da je sednica Narodne skupštine uopšte odložena za kraj marta i ponavljaju da će se u četvrtak znati tačan termin održavanja rasprave o bezbednosti hrane.

"Meni je žao što Čedomiru Jovanoviću ne odgovara suštinska borba protiv korupcije koja nije selektivna, ali se SNS ne rukovodi Jovanovićevom logikom i onim što njemu odgovara, niti aferama koje režira DS. Naprednjaci će uvek prihvatiti da se razgovara i da građani imaju pravu informaciju", navodi za "Danas" Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS.

Babić kaže da se na jučerašnjoj sednici kolegijuma parlamenta nije raspravljalo o terminu održavanja sednice, na kojoj insistira LDP, ali da ni predstavnik LDP Nenad Milić "nije insistirao da se sednica održi za dan-dva, već je samo uzgred spomenuo zahtev te partije i saglasio se da se o tome razgovara u četvrtak sa predsednikom parlamenta".

On tvrdi da SNS ne beži ni od jedne teme i da je za to da se svi rezultati relevantnih laboratorija o mleku prezentuju, ali i da se "kazne svi koji su uzbunjivali javnost iznoseći paušalne informacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: