Vučić:Četiri smene zbog afere mleko

Vučić najavio da će tražiti da se nivo aflatoksina vrati na 0,05 kao i da će zbog afere mleko biti smenjene bar četiri osobe. Ješić: Novi rezultati užasavajući.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

19:40

Default images

Međutim, među onima koje je nabrojao prvi potpredsednik Vlade nije ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Aleksandar Vučić je gostujući na RTS-u rekao da će biti smenjeni - direktor Uprave za zaštitu bilja, direktor Upave za veterinu, načelnik Odseka za zdravlje i biljni karantin Uprave za zaštitu bilja i načelnik Odeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbednost hrane Uprave za zaštitu bilja.

Vučić je gostujući na RTS-u rekao da će tražiti da ministarstvo poljoprivrede vrati nivo aflatoksina sa 0,5 na 0,05. Podsetimo da je Vlada Srbije na poslednjoj sednici odlučila da poveća dozvoljenu količinu aflatoksina.

Na pitanje da li je mleko u Srbiji zdravo, Vučić je izjavio da je sve ono što građani kupe u prodavnicama zdravo i ispravno.

Najavio je i da će o eventualnoj odgovornosti minsitra poljoprivrede Gorana Kneževića odlučivati stranka i ponudio da je i sam spreman da se govori o njegovoj ličnoj odgovornosti. Dodao je da nije korektno ocenjivati Kneževićev rad dok ne bude ocenjivan rad svih ostalih ministara u Vladi.

On je dodao da je ministar Knežević bio korektan i da je ponudio ostavku, ali kaže da smatra da Knežević ne snosi subjektivnu odgovornost.

Lider SNS-a i prvi potredsednik Vlade najavio je i da će posle 15. marta kada SNS bude ocenio rad svojih ministara u Vladi Srbije, premijeru Ivici Dačiću predložiti rekonstrukciju vlade. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Ješić: Novi rezultati su užasavajući

Goran Ješiæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, izrazio je zabrinutost zbog ovakve reakcije. On je, gostujući u emisiji "Između dve vatre" na TV B92, rekao da je pre emisije dobio nove rezultate koji su, kako je ocenio, užasavajući.

Rezultati prevazilaze i ovo što je sada podignuto na 0,5, rekao je Ješić, napominjući da je analiza iz laboratorije u Nemačkoj pokazala da pojedini uzorci imaju 0,86, 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina po litru. Uzorci su Nemačku poslati po naruždbini Vlade Vojvodine.

On je ponovio da je, kako je zakonom predviđeno, obavestio javnost, ministra poljoprivrede i Dinkića o povećanom aflatoksinu u mleku, a da je zatim usledila protiv njega hajka, da su "neki tvrdili da je u sprezi sa tajkunima", kao i da je u vezi sa GMO lobijem. "Na svaki moj komunikacioni čin reagovao je SNS", rekao je Ješić.

"Ja sam od poreskih obveznika plaćen da uradim ovaj posao, obavestim javnost", rekao je Ješić.

On smatra da je situacija "rešiva" i da se treba promeniti stočna hrana koja je kontaminirana aflatoksinom.

On je kazao da su ljudi iz Salforda vršili pritisak na njega, da su došli u jedan restoran u Inđiji i rekli mu da ti podaci ne bi trebalo da dospeju u javnost, i da će "oni to sve ispraviti sa ministarstvom".

Danilo Golubović, iz Ministarstva poljoprivrede je, gostujući u istoj emisiji, rekao da su pomeranje granice na 0,5 "zahtevali svi relevantni faktori", a da je sa VMA i iz Instituta Batut dobijeno uverenje da ta granica nije opasna po zdravlje.

On je ocenio da su pokrajinski organi nenadležni za analize mleka. Golubović je istakao da je jedina referentna laboratorija u Holandiji i da odatle u sredu stižu jedini validni rezultati.

On je rekao da prethodnu vlast treba pitati zašto referentne laboratorije u Srbiji nema, jer je od EU u Srbiju ušlo 15 miliona evra.

Golubović tvrdi da je mleko u Srbiji, koje se danas nalazi na rafovima, bezbedno i ispravno, a da su inspekcije pojedine farme (njih 70) zatvorile privremeno, dok ne stignu rezultati. On dodaje da će njima Vlada pomoći i dati im 300kg kukuruza po grlu besplatno, kao i zeolit.

Upitan da li je ipak bilo propusta, ako će Vlada da smeni četvoro ljudi, Golubović je rekao da postoji "moralno načelo odgovornosti". "Propusti su nastali u destruktivnom delu sistema koji smo zatekli", rekao je on.

Golubović je ocenio da je se sve radi "da bi se izazvala destabilizacija Vlade". On misli da je DS ceo slučaj ispolitizovao, na šta je reagovao Ješić, rekavši da, za razliku od SNS-a koji se oglašavao 5, 6 puta po ovom pitanju, DS uopšte nije izdavao saopštenja.

Golubović je rekao da će Ministarstvo poljoprivrede da radi analize hrane, kukuruza i sirovog mleka. On je izjavio da je ministarstvo apsolutno ispoštovalo tajming, i da spremno dočekuje najavljenu sušu.

"Pre Tvitera (Ješić je objavio da ima razultate koji pokazuju da je povećana količina aflatoksina u mleku preko svog Tviter naloga) dali smo nalog za analize, zato su stigle tako brzo, 19. februara", rekao je Golubović.

On je, ponovivši da rezultati stižu u sredu, rekao i da nije bilo moguće ubrzavati laboratoriju u Holandiji, koja radi po određenim procedurama.

Inače, dozvoljena granica aflatoksina promenjena je prošle godine, do kada je bila 0,5, na 0,05. Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka, rekla je da institucije i oni nisu bili upoznati sa činjenicom da je tada promenjen pravilnik.

"Svaki problem koji smo imali lomio se preko leđa proizvođača, a ne prerađivaca ili stranaka. Niko nas ništa ne pita, a uvek sve ide preko leđa seljaka", ocenila je ona. Ona tvrdi da se sistematski uništava stočarstvo, i ne to samo ovakvim aferama, već i brojnim drugim problemi, kao što je, između ostalih, i problem subvencija.

"Aflatoksin nije ništa novo, to je nešto što mi imamo na našem podneblju: Srbija, Hrvatska, Italija...", kaže Bugarski.

"Ništa novo se ne dešava - u hranu se, kada imamo godine kao što je bila 2012, ubacuju fiksatori", rekla je ona i dodala da cela afera ne bi ovoliko trajala da se to preduzelo na vreme. "Sve je moglo da se reši istog momenta, u roku od 96 sati", ocenjuje ona. Bugarski je rekla da su proizvođači, međutim, bli zadnji u lancu koji su upoznati sa tim problemom. Ona je podsetila da su proizvođači "kumili za pomoć" nakon suše i ocenila da ovo može biti poslednji udarac za stočarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

337 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: