Samo 12 službenika sa konkursa

Kabinet premijera Ivice Dačića imenovao je ukupno 162 državna službenika, od kojih je samo njih 12 izabrano na konkursu.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 01.03.2013.

07:44

Default images

I pored obećanja ministara da će u svojim timovima, na ključnim pozicijama, postaviti profesionalce koji se za ta mesta izbore na konkursima, to je od početka mandata Vlade urađeno samo u 12 slučajeva.

Kabinet premijera Ivice Dačića do sada je imenovao ukupno 162 državna službenika na položaje, od čega 150 bez konkursa, na šta ih, inače, obavezuje zakon. Tako je većina pomoćnika ministara, sekretara resora, direktora raznih uprava postavljena samo na osnovu odluke Vlade, koja se pozivala na član 179 Zakona o državnim službenicima.

Kako objašnjavaju u ”Transparentnosti Srbija”, taj član Zakona, koji predviđa da se nakon razrešenja službenika bez konkursa imenuje novi, takođe bez konkursa, trebalo je da prestane da se primenjuje još početkom 2011. Prema podacima Vladine Službe za upravljanje kadrovima, svoje pomoćnike, njih četvoro, na konkursu je izabrao samo ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić. On je preko konkursa imenovao i sekretara Ministarstva. Javni konkursi raspisani su još i za sekretara MUP i direktore dva sektora u resoru pravde - Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Putem internih konkursa, postavljeni su pomoćnici direktora poreskih uprava u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

U svim ostalim resorima zapošljavalo se bez konkursa, postavljani su i razrešavani službenici na osnovu ranijih propisa, koji omogućavaju da se to učini i bez konkursa i obrazloženja, a krajnji rokovi za sprovođenje konkursa su više puta pomerani.

Prema obrazloženju sekretara Vlade Veljka Odalovića, sve je rađeno u skladu s propisima. On kaže da su Služba za upravljanje kadrovima i Visoki službenički savet raspisali konkurse tamo gde je, i posle 90 dana od razrešenja službenika, taj položaj ostao nepopunjen, odnosno gde Vlada nije imenovala nove ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: