Ubica Tatona uhapšen u Španiji

Đorđe Prelić, koji je u Srbiji osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, uhapšen je u blizini Barselone.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

20:36

Default images

Premijer Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je Prelić uhapšen juče zbog ugrožavanja javnog zdravlja, otuđenja vozila i korišćenja lažne putne isprave.

Prelić se, rekao je on, trenutno nalazi u pritvoru u Barseloni. Dačić je objasnio da se Prelić najpre izjasnio da je državljanin Češke, a kada ga je policija privela, priznao je da u Srbiji ima problem zbog ubistva.

"Iz Španije nam je javljeno da je završena identifikacija i da je na osnovu otisaka prstiju potvrđen identitet Đorđa Prelića za kojim je Srbija raspisala poternicu", rekao je Dačić.

Prelićev advokat Ivan Bajazit kaže da ne veruje u brzo izručenje njegovog branjenika Srbiji. On je za B92 rekao da tražiti da se postupak protiv njegovog klijenta ponovi.

Tatona je grupa huligana pretukla 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza. Taton je od zadobijenih povreda umro 29. septembra.

Napadači na Brisa Tatona osuđeni su početkom 2011. godine na 240 godina zatvora. Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća tada su osuđeni na 35, odnosno 32 godine zatvora, a Ljubomir Marković i Ivan Grković na po 30.
Još osam navijača Partizana osuđeno je na kazne od 12 i 14 godina, dok je Vladimir Bošković, koji je optužen za pomaganje učiniocima, osuđen na uslovnu kaznu od dve godine.

Apelacioni sud u Beogradu odlučio je, međutim, godinu dana kasnije da se kazne osuđenima za ubistvo Brisa Tadona prepolove, tako da je tada Đorđu Preliću kazna smanjena na 15 godina zatvora.

Advokat Slobodan Ružić, koji u Srbiji zastupa porodicu Taton, za B92 kaže da očekuje da će Prelić zatražiti ponavljanje postupka.

“Uobičajena je situacija kada se uhapsi neko ko je bio u bekstvu, a kome je, da kažem, pravosnažno presuđeno da ima pravo na ponavljanje postupka. To pravo će sigurno i on da iskoristi. To pravo nema nikakve veze sa ovim postupkom koji je trenutno u toku - što praktično svi ostali koji su već osuđeni traže ponavljanje postupka“, kaže Ružić.

“Dakle, to su dve odvojene stvari. Osim ako bi Prelić mogao da ponudi neke nove činjenice za koje mi ne znamo, a naravno pod uslovom da te činjenice koje ponudi može i da dokaže. Očekujem da će biti ponovljen postupak, ali ja i u ponovljenom postupku očekujem istu presudu“, očekuje on.
Ðorðe Preliæ (arhiva)
Podsetimo, branioci optuženih za ubistvo Tatona podneli su prošle godine zahtev za ponavljanje krivičnog postupka. Zatev je prvobitno odbijen, ali je Apelacioni sud u januaru doneo rešenje kojim je ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbačen zahtev branilaca okrivljenih za ponavaljanje postupka i predmet uputio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Zora Dobričanin, jedna od branilaca optuženih, u izjavi za B92 kaže da očekuje da u ponovljenom postupku budu saslušani očevici koji nisu saslušani u prethodnom postupku.

“Znači radnika garaže, svedokinje koja je prijavila slučaj Hitnoj pomoći i ostalih svedoka očevidaca. Mi imamo već izjavu svedoka, radnika garaže, overenu pred sudom. Imamo audio zapis i transkript svedokinje koja prijavljuje slučaj Hitnoj pomoći“, navodi ona.

“Ako oni te i takve izjave budu ponovili pred sudom, onda će svakako biti apsolutno evidentno da u pitanju nije ubistvo jer svi oni govore o tome da je pokojni Bris Taton sam pao. Da ga niko nije bacio“, tvrdi Zora Dobričanin Nikodinović.

Podsetimo, "Insajder" B92 je još 2009. godine objavio da je protiv Đorđa Prelića poslednjih godina podneto je više od 20 krivičnih prijava, uprkos čemu je on ostao na slobodi.

Prema saznanjima "Insajdera", policija je protiv Prelića policija podnela više krivičnih prijava i to za razna krivicna dela: nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti, neovlašćeno posedovanje, izrada, razmena i stavljanje u promet vatrenog oružja i municije, neovlašćena proizvodnja i savljanje u promet opojnih droga, krivično delo teške krađe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: