Zatvor za 4 Kineza zbog štrajka

Sud u Singapuru osudio 4 kineska imigranta, vozača autobusa, na zatvorske kazne od 7 nedelja, zato što su u tom gradu-državi pokrenuli prvi štrajk u 26 godina.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.02.2013.

21:52

Default images

Trojica vozača osuđena su na šest nedelja zatvora, a četvrti na sedam, zbog dodatne optužbe da je objavio štrajk u poruci na internetu.

Još jedan vozač u decembru je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest nedelja i bio je deportovan u Kinu.

U dvodnevnom štrajku održanom 26. i 27. novembra, više od 170 Kineza koji su vozili autobuse jedne kompanije za javni prevoz protestovalo je zato što su primali za gotovo četvrtinu manje plate od njihovih kolega Malajaca.

Štrajk je omeo oko pet odsto singapurskog autobuskog servisa.

Viši okružni sudija Si Ki Un rekao je da su njihove kazne morale biti dovoljno duge kako bi "garantovale da se više niko neće osmeliti da na sličan način pokuša da izrazi nezadovoljstvo uslovima rada".

Vlada je saopštila da je policijska istraga pokazala da je štrajk bio smišljen unapred i da su vozači bez razloga izostali sa posla.

Policija istražuje optužbe dvojice vozača da su ih policajci tukli dok su bili u pritvoru. U intervjuu sa autorom dokumentarnog filma u januarau, oni su rekli da ih je policija tukla i zastrašivala dok ih je ispitivala.

Obustava rada u znak protesta gotovo je nezapamćena u Singapuru, gde su zaposleni u osnovnim javnim službama kao što je prevoz obavezni da štrajk najave 14 dana ranije. Poslednji štrajk u Singapuru bio je štrajk radnika brodogradilišta 1986.

Od 171 kineza, učesnika štrajka vozača autobusa, 29 ih je izgubilo dozvole za rad i deportovano u Kinu, dok su ostali opomenuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: