Ministri garantuju: Mleko je dobro

Ministri Slavica Đukić Dejanović i Goran Knežević uveravaju da je mleko bezbedno, dok Ješić navodi da nove analize pokazuju da je nivo aflatoksina još veći.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2013.

21:08

Default images

Mleko koje se nalazi u prodavnicama ispravno je i bezbedno za upotrebu, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević i poručio da lično garantuje da mleko iz prodavnica može da se pije.

Što se tiče mlečnih prerađevina, ministar poljoprivrede je rekao da nema sumnjivih podataka o povišenom prisustvu aflatoksina i da je, za sada, sve u skladu sa propisima.

"Svo mleko koje se nalazi na rafovima prodavnica je dobro i bezbedno za upotrebu. Sve količine mleka za koje smo sumnjali da imaju povišen nivo aflatoksina sklonjene su iz prometa i ono se nalazi u magacinima", rekao je Knežević gostujući na RTS-u.

Ministar poljoprivrede je najavio da će se posle kontrole mleka u Holandiji tačno znati da li je ono bezbedno za zdravlje ljudi u Srbiji.

"Ako ne bude bezbedno mi ćemo ga uništiti, ako bude bezbedno, vratićemo ga na rafove da ga građani koriste", rekao je Knežević.

Što se tiče mlečnih prerađevina (jogurta, sira i pavlake), ministar poljoprivrede je ocenio da nema sumnjivih podataka o povišenom nivou aflatoksina i da je, za sada, sve u skladu sa propisima.

"Sve što se nalazi u prodavnicama, to se redovno kontroliše, pre svega i od samih proizvođača. Mi smo uradili superkontrolu nekoliko uzoraka i nije se pokazala povećana količina aflatoksina", rekao je Knežević.

Odgovarajući na pitanje zašto je dozvoljeno da se preko kukuruza zarazi mleko, Knežević je rekao da je nemoguće iskontrolisati svu količinu kukuruza koja je prošle godine proizvedeno u Srbviji, a to je oko četiri miliona tona.

Prema njegovim rečima, urađeno je oko 500 kontrola, a samo u četiri slučaja je bio povećan nivo aflatoksina.

"Pogledajte samo u Vojvodini. Svaka kuća ima svoju kotarku u kojoj se drži taj kukuruz. Prosto je nemoguće da se u jednoj državi ispitaju sve količine. Negde je prošlo (bez kontrole), ali mi smo preduzeli mere da to sprečimo", rekao je Knežević.

Knežević je rekao da je Ministarstvo proizvođačima savetovalo šta treba da rade: ili da taj kukuruz unište, ili da ga miksuju, ili da dodaju aditive, napominjući da su određene količine kukuruza uništene i od strane nadležne inspekcije.

Ministarstvo poljoprivrede, pored svakodnevne kontrole sirovog mleka i vanredne kontrole stočne hrane, započelo je ponovnu kontrolu ispravnosti kukuruza u javnim skladištima, što je negde oko 160.000 hiljada tona, naveo je Knežević i najavio da će sav ispravan kukuruz biti distibuiran proizvođačima mleka, za svako grlo po 500 kilograma.

Ministar je objasnio da je naučno dokazano da posle par dana korišćenja zdrave hrane, krava izlučuje štetne materije iz organizma, tako da je posle par dana mleko kvalitetno i može da se koristi za ljudsku ishranu.

"Ja sam se ovih dana konsultovao sa više lekara. U poslednjih 50 godina nije dijagnostikovan nijedan slučaj u kome je bio problem aflatoksin", zaključio je ministar.

Mlekara Subotica: Naše mleko je bezbedno

U Mlekari Subotica tvrde da je njihovo mleko bezbedno i ocenjuju da je ceo slučaj oko kontaminacije mleka aflatoksinom posledica neusklađenosti strogih pravilnika sa realnošću na farmama.

Direktor sirovinskog sektora subotičke mlekare Goran Stoparić, izjavio je danas Tanjugu da je njihovo mleko i većine ostalih mlekara bezbedno, te da ga i on daje svojoj deci.

Stoparić je rekao da je Mlekara Subotica, jedna od šest proizvođača mleka za koje se sumnja da sadrže povišeni nivo aflatoksina M1, postupila po nalogu Veterinarske inspekcije i uzela uzorke iz tankova na farmama sa kojih se donosi sirovo mleko.

"Trenutno nemamo konkretne rezultate za pojedinačne farme. Međutim, na osnovu do sada povučenih proizvoda sa tržišta, a na bazi standarda koje primenjujemo u proizvodnji, u smislu njene sledljivosti, jedan deo farmi je detektovan i Veterinarska inspekcija u ovom momentu na tim farmama uzima uzorke stočne hrane", rekao je Stoparić.

Nakon što se dodatnim analizama utvrdi da su u tom mleku zaista povećane koncentracije aflatoksina, pretpostavlja se da će u tom slučaju to mleko biti uništeno, objasnio je sagovornik Tanjuga.

Što se tiče pravilnika, kojim je uređena maksimalna koncentracija aflatoksina, Stoparić je rekao da je on “preko noći” pooštren 10 puta i to je zapravo glavni uzrok celog problema koji je sada nastao.

Prilikom usklađivanja našeg zakonodavstva sa regulativom EU, nije sagledavano stanje na terenu, niti se o ranijim maksimalnim koncentracijama aflatoksina (bile 10 puta veće) struka izjasnila kako bi dala svoju analizu da li su te koncentracije problematične za zdravlje ili ne, podsetio je on.

“Slična situacija bila je i 2002. godine kada je takođe 'preko noći' usvojen novi pravilnik, prema kome 90 procenata mleka u zemlji nije zadovoljavao nove kriterijume. Da je tada neko počeo striktno da ga primenjuje, mi bismo imali veštačku nestašicu mleka”, objasnio je Stoparić.

“Sada je zahvaljujući obračunu između pokrajinskog sekretara i republičkog ministra poljoprivrede aktuelan aflatoksin. Međutim, mnogobrojni higijenski parametri, sadržani pravilnikom, određuju kvalitet mleka, a tim pravilnikom se niko ne bavi”, kazao je Stoparić.

Aflatoksin, kao produkt plesni u stočnoj hrani, nije prisutan samo u mleku, jer preko stočne hrane dospeva i u druge životinje i na osnovu toga se postavlja pitanje da li se neko bavio analizama mesa i mesnih prerađevina, zapitao je on.

"Trebalo je napraviti jedno opsežnije istraživanje i analizu i onda bih ja kao građanin mogao da zaključim da se ovde radi o zabrinutosti za zdravlje stanovništva. Međutim, ovo meni više liči na obračun sa mlekarskom industrijom", zaključio je Stoparić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: